ina-stafie

BonChef a stat de vorbă cu medicul alergolog Ina Stafie şi a aflat câteva informaţii utile, interesante şi, de ce nu, îngrijorătoare despre alergiile alimentare moderne.

Alergia este un fond transmis din familie, peste care se suprapune expunerea prelungită la o serie de substanţe numite alergeni, care, doar la aceste persoane, au proprietatea de a genera răspuns imun din partea corpului, cu alte cuvinte, determină o reacţie îndreptată chiar împotriva propriului corp.

Cele şase grupe de alimente care provoacă alergii alimentare

Sunt şase grupe de alimente care trebuie evitate a fi consumate excesiv, fie unilateral sau în combinaţii excesive. Acestea sunt:

  1. grâu, cereale
  2. albuş de ou
  3. peşte, crustacee (homar, moluşte, crabi)
  4. căpşuni, kiwi, banane
  5. alune, nuci, arahide, caju
  6. soia

La copii, în perioada 0-1 an se adaugă ca principal aliment alergen laptele de vacă. Este recomandat că introducerea acestuia să se facă după o testare prealabilă a toleranţei bebeluşului. Semnul de alergie la proteina laptelui de vacă este plânsul copilului, asociat cu diaree, colici şi chiar refuzul alimentului. În diversificarea alimentaţiei copilului mic se recomandă introducerea alimentelor menţionate cât mai târziu, după vârsta de 1 an, dacă ne referim la cereale din grâu, peşte, cacao, căpşuni sau broccoli.

Atât adulţii cât şi copiii, odată ce au identificat alimentele care le-au provocat un prim episod de alergie pe piele (urticarie), respirator – rinită (nas care curge, mâncărimi de nas, strănut în salve sau nas înfundat), crize de astm (sufocare) sau digestiv, vor trebui să le evite, până la efectuarea diagnosticului alergologic complet.

Cele mai de temut alergii

Alimente care dau false reacţii alergice

  • Băuturi de tipul cafea, cola, ceai, cacao, ciocolată
  • Peştele (macrou şi ton)
  • Brânza maturată şi cârnaţii
  • Varza murată
  • Anumite vinuri roşii ieftine, foarte taninoase

Alimente cu urme de latex
Acestea pot precipita un sindrom alergic la nivelul gurii, buzelor şi limbii la toate persoanele care au alergie la polenul de mesteacăn. Practic, fără să se ştie alergici, oamenii pot sesiza că simt înţepături şi umflarea limbii, buzelor, faringelui, după ce consumă dulciuri ambalate şi lipite cu bandă adezivă ce conţine latex sau gumă de mestecat. De asemenea, dopurile moderne de şampanie (DIAM) au latex dar şi pungile închise cu şină. Iată că nu tot ceea ce e modern şi nou apărut pe piaţă ne face bine. Fructele şi legumele care pot agrava alergia faţă de latex sunt Kiwi, bananele, castanele, avocado sau smochinele, mai rar cu căpşunile, merele roşii, piersicile sau roşiile.

Carnea contaminată cu antibiotice
Pentru o cifră de afaceri mai mare, fermele de animale care livrează la nivel industrial cresc puii şi animalele cu antibiotice şi hormoni. Iată de ce rata alergiilor medicamentoase la copilul mic şi adult a crescut vertiginos în ultimele două decade. Se recomandă aşadar consumul de carne de la măcelarul local, din magazinele mici şi nu din lanţurile cunoscute de supermarket.

Nichelul, cobalt şi crom din alimente

  • Pot apărea reacţii alergice în cele mai neobişnuite circumstanţe, cum ar fi utilizarea obiectelor de bucătărie placate cu nichel: strecurătoare de ceai, ţelul, infuzoare de ceai. La fel de important este să lăsaţi apa de la robinet să curgă 1 minut înainte de a o bea, întrucât se impregnează cu nichel pe parcursul nopţii. Atenţie la ce tip de vase folosiţi în bucătărie! Alimentele acide (fructele, carnea) nu se fierb în vase de inox, pentru ca fierberea scoate nichelul din inox, ci în vase emailate. Evitaţi de asemenea alimentele care conţin nichel: creveţi, crabi, homari, scoici, midii, moluşte dar şi salată verde, praz, spanac, varză, soia.
  • Cobaltul este conţinut în aditivul de spumare din bere sau vinuri spumoase, băuturi cu dioxid de carbon adăugat industrial. Nu este cazul la berea dublu fermentată şi la vinurile spumante, unde dioxidul de carbon este generat endogen, prin refermentare naturală.
  • Cromul se regăseşte în cidru, brânza fermentată, piperul negru, ficatul de vită sau în germenii de grâu.
BonChefMozaicBonChef a stat de vorbă cu medicul alergolog Ina Stafie şi a aflat câteva informaţii utile, interesante şi, de ce nu, îngrijorătoare despre alergiile alimentare moderne. Alergia este un fond transmis din familie, peste care se suprapune expunerea prelungită la o serie de substanţe numite alergeni, care, doar la aceste...