Amaretto este un celebru lichior Italian obtinut fie din migadale sau bucati de caise, fie din combinarea acestora.
Aroma dulce-amaruie a lichiorului de migdale este foarte cunoscuta datorita diferitelor utilizari: dincolo de a fi o bautura unica (da un gust specific cocktail-urilor) este folosit si in diferite feluri de mancare (in special la deserturi). Amaretto poate fi servit fie sec, fie cu gheata, cu un strop de lime sau in cocktail-uri (Godfather).

Numele vine de fapt de la bitterul Italian obtinut din migdale (mandorla amara), si este un diminutiv provenit de la italianul “amaro” (amar). Desi aceasta este originea cuvantului, bautura nu trebuie confundata cu un un alt bitter Italian pe baza de plante denumit chiar Amaro.

Amaretto este considerata bautura indragostitilor datorita similitudinii intre cuvantul “amaro” si “amore” (Dragoste) si datorita unei legende ce dateaza din secolul 15. Legenda spune ca atunci cand, Leonardo da Vinci si Bernardino Luini, ucenicul sau, au fost insarcinati sa picteze fresce intr-o biserica din Saronno, Luini avea nevoie de un model deoarece biserica era inchinata Fecioarei Maria. O tanara vaduva ii devine model si presupusa iubita, iar cand munca a fost finalizata, vaduva a dorit sa ii ofere un cadou, dar fiind foarte saraca, aceasta a introdus miez de caisa in coniac si astfel a fost creat primul amaretto.

Bucataria italiana este foarte cunoscuta pentru folosirea migdalelor, dar acestea nu reprezinta un ingredient Italian autentic. Au fost introduse in cultura mediteraneana de alte grupuri etnice care s-au stabilit in insulele din jurul Siciliei. Mai tarziu, cand arabii au cucerit Sicilia (intre secolele 9-11 d. Hr.) migdalele au devenit foarte populare si influenta s-a raspandit incet pe continent. Primul lichior Amaretto care a si devenit celebru, a fost creat cand aceasta tendinta a ajuns in nordul Italiei la Saronno. Un alt iubit produs Italian a aparut in aceeasi perioada cu Amaretto, biscuitii cu migdale numit Amaretti.
Exista discutii intre producatorii cu privire la continutul original al bauturii, desi Amaretto Disaronno este cel mai cunoscut brand, datand din 1525. Lazzaroni Amaretto este  un alt lichior cunoscut ce dateaza din 1718, intre acestea existand un conflict desi cel din urma are la baza Amaretii di Saronno .

Sursa: barmix.ro

Mădălina BejenariuMozaicCocktail,LichiorAmaretto este un celebru lichior Italian obtinut fie din migadale sau bucati de caise, fie din combinarea acestora. Aroma dulce-amaruie a lichiorului de migdale este foarte cunoscuta datorita diferitelor utilizari: dincolo de a fi o bautura unica (da un gust specific cocktail-urilor) este folosit si in diferite feluri de mancare...