Parte a familiei ardeilor grași, ardeii iuți sunt întâlniți în zeci de soiuri și culori, de la verde până la galben, portocaliu și roșu și reprezintă unul din cele mai populare condimente din lume.

Ardeii iuți pot fi consumați proaspeți, uscați, măcinați sau chiar păstrați la borcan, cu oțet. Substanța care generează gustul inconfundabil al ardeilor iuți se numește capsaicina, și se găsește în cea mai mare proporție în pulpa ardeilor, dar și în semințe.

Gustul prea iute lăsat de un ardei, poate fi îndepărtat cu lapte sau iaurt. Încercarea de a îndepărta iuțeala cu apă va accentua gustul și senzația lăsate de ardeiul iute.

Ardeii iuți roșii sunt foarte bogați în vitamina C, A, B6 dar și potasiu, magneziu și fier. Având un conținut ridicat de proteine, ardeii iuți sunt o excelentă sursă de fibre. Consumul de ardei iute consolidează și întărește sistemul imunitar, previne formarea cheagurilor de sânge și descompune cheagurile existente. Folosiți în diete, ardeii iuți cresc metabolismul și ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor și caloriilor.

Praful de ardei iute este ingredientul de bază al bucătăriei indiene, dar este utilizat cu succes în bucătăriile din întreaga lume și are multe proprietăți benefice. Folosit în medicina ayurvedică, praful de ardei iute distruge toxinele dăunatoare din organism, stimuleaza sucul gastric și ajută la digerarea mai ușoara a alimentelor.

Așadar, pentru a vă bucura din plin de beneficiile oferite de ardeii iuți, trebuie să-i includeți negreșit în fiecare fel de mâncare preparat, mai ales în formă proaspătă.

Mădălina BejenariuMozaicArdei iuti,CondimenteParte a familiei ardeilor grași, ardeii iuți sunt întâlniți în zeci de soiuri și culori, de la verde până la galben, portocaliu și roșu și reprezintă unul din cele mai populare condimente din lume. Ardeii iuți pot fi consumați proaspeți, uscați, măcinați sau chiar păstrați la borcan, cu oțet. Substanța...