Creat si folosit inca din Evul Mediu, bitterul suedez s-a dovedit a fi un adevarat elixir, capabil sa mentina sanatatea si starea de bine a organismului. Chiar si in ziua de azi, adeptii medicinei naturiste se bucura de proprietatile sale vindecatoare.

Bitterul suedez poate fi administrat in diferite moduri, in functie de  afectiune. Pentru problemele interne, acesta trebuie diluat cu apa sau cu ceai si consumat inainte de mesele principale sau chiar inhalat in cazul afectiunilor respiratorii, iar pentru afectiunile externe, o simpla aplicare se spune ca poate face minuni.

Reteta originala de provenienta suedeza nu s-a mai pastrat, iar astazi se cunosc doua formule principale de bitter suedez: formula scurta (bitterul suedez mic) si formula lunga (bitterul suedez mare). In compozitia bitterului suedez mic intra urmatoarele plante: sofran, aloe, smirna, radacina de lemnul Domnului, sofran de India, senna, radacini de revent, camfor, mana, patrunjel venetian, angelica. Fata de aceasta formula, in bitterul suedez mare se mai adauga si: lut alb, radacina de gentiana, ulei de castor, ciuperca de molift, flori de nuca moscata, seminte de nuca moscata, radacina de obligeana, radacina de sclipeti, radacina de frasinel.


Pentru uz intern, bitterul suedez are rezultate foarte bune, in cazul multor boli:

Afectiuni renale

Tinctura suedeza are o actiune foarte eficienta in cazul cistitei , infectiilor renale, calculilor renali, datorita proprietatilor sale antiseptice si diuretice. O lingurita de bitter diluata in 250 ml de apa, de patru ori pe zi, da rezultate foarte bune, iar in caz de durere, se pot face si comprese.

Boli cardiace

Pentru cei cu probleme de inima, bitterul suedez este foarte bun, intrucat reduce valorile colesterolului rau, ajuta la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange si tonifica foarte bine muschiul inimii. De aceasta data, cura trebuie sa dureze mai mult timp, cel putin doua luni, cu 3 lingurite de bitter diluate in 250 ml pe zi, inainte de mesele principale.

Afectiuni hepatice

Plantele amare din compozitia bitterului actioneaza puternic asupra decongestionarii si regenerarii celulelor hepatice. Astfel, cu ajutorul sau poti combate efectele bolilor ficatului, precum hepatita si ciroza. Cura consta in administrarea unei lingurite de bitter, combinata cu 250 ml de apa, inainte de mesele principale, timp de 2-3 saptamani.

Stimularea imunitatii

Bitterul suedez imbunatateste capacitatea organismului de a se apara si il intareste, motiv pentru care da rezultate foarte bune chiar si cand vine vorba de cancer. In aceste cazuri, o lingurita diluata in 250 ml de apa, de 3 ori pe zi, este suficienta si are rezultate foarte bune.

Sursa: CSID

Mădălina BejenariuMozaicSanatate,SfaturiCreat si folosit inca din Evul Mediu, bitterul suedez s-a dovedit a fi un adevarat elixir, capabil sa mentina sanatatea si starea de bine a organismului. Chiar si in ziua de azi, adeptii medicinei naturiste se bucura de proprietatile sale vindecatoare. Bitterul suedez poate fi administrat in diferite moduri,...