Pentru amatorii exactității, rețeta asta se cheamă Gras-Double à la lyonnaise și face parte din excelentul volum al lui Paul Bocuse, Les meilleures recettes des regions de France. Așa că da, iubiți comeseni, să stai mereu cu nasul pe sus și să zici că românii nu știu să mănânce („auzi, tu, dragă, ciorba de burtă, ce vulgar!”) e nițeluș cam pripit, ca să nu zic altfel. Dar, în fine, asta e o altă discuție, care n-are ce căuta aici, așa că mai bine vă invit să vedem ce-i cu acest preparat clasic al rafinatei gastronomii franceze, și încă în interpretarea celui mai mare bucătar al secolului XX.

Așadar: 1 kg de burtă (prefiartă), tăiată fideluță, 700 g ceapă (curățată și tocată mărunt), 80 g unt, 5 linguri de ulei, 1 lingură de oțet, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Încălziți 3 linguri de ulei într-o tigaie. Puneți ceapa la prăjit, până începe să se aurească. Încalziți restul de ulei și untul într-o cratiță mare și sotați burta, la foc viu. Sărați și, mai ales, piperați din belșug. Continuați prăjirea, amestecând, până când fâșiile de burtă se auresc și devin ușor crocante.

Adăugați ceapa, omogenizați și continuați prăjirea câteva momente.

Presărați pătrunjelul (spălat, curățat și tocat), amestecați și puneți totul într-un castron încălzit. Turnați oțetul în cratiță, frecați bine cu o lingură de lemn, să se desprindă tot ce s-a prins, și turnați-l fierbite peste burtă. Serviți imediat.

Marius CristianReţeteburta,Ceapă,Paul BocusePentru amatorii exactității, rețeta asta se cheamă Gras-Double à la lyonnaise și face parte din excelentul volum al lui Paul Bocuse, Les meilleures recettes des regions de France. Așa că da, iubiți comeseni, să stai mereu cu nasul pe sus și să zici că românii nu știu să mănânce...