Magazinul Comtesse du Barry din Capitală a organizat de curând o degustare cu jamon de calitate superioară, pentru a marca intrarea pe piaţa din Romania a producatorului spaniol Carrasco Guijuelo. Compania produce cel mai scump jamon din lume şi aprovizionează restaurante cu stele Michellin şi bucătari de top, printre care Heston Blumenthal. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Sergio Aldea, responsabil cu vânzările internaţionale, despre jamon şi povestea brandului de ţară.

Jamonul, şunca de porc maturată, este un produs din carne cu specific spaniol, devenit în timp simbol culinar iberic. Carrasco Guijuela este unul din puţinii producatori, care acoperă toate palierele de calitate. Cu preţuri care variază între 100 şi 1000 de euro/kg, în portofoliul producătorului există şi produse de top, precum Jamon de Bellota. Aflat deja la a patra generaţie, Carrasco este o afacere de familie care a început cu 130 de ani în urmă. În lipsa frigiderelor sau a altor posbilităţi de menținere a cărnii, aceasta era păstrată doar prin sărare. Metoda nu s-a schimbat până azi, lipsa  de prelucrare fiind unul din motivele pentru care jamonul de care vorbim este de o calitate superioară. “Realizăm produsul după o regulă foarte simplă: o zi în sare, un kilogram de sare pentru fiecare kilogram de carne. Nu e ceva dificil, ai nevoie practic doar de sare şi timp, minim 3 ani pentru ca procesul de maturare să fie complet”, precizează Sergio Aldea.

Porcul se taie la momentul potrivit

Spre deosebire de alte produse din categoria lui, cantitatea de sare folosită pentru acest jamon este mai mică, iar perioada de maturare este mai mare. Cheia calităţii se află însă în condiţiile de creştere a porcilor. “Avem două tipuri de produse, continuă Sergio, jamon de bellota, care este un produs de vârf şi jamon iberico. Diferenţa între ele este dată de hrana pe care o consumă porcii”. În primul caz, porcii consumă doar ghinde, iar în cazul jamonului iberic, aceştia sunt hrăniţi cu cereale şi legume, în special porumb. Mai mult, procesul de creştere a animalelor este planificat în detaliu. Spre exemplu, este nevoie de 10000 m2 pentru 2 porci. Ciclul de viaţă al acestora este un aspect la fel de important. “Dacă, de exemplu, avem un porc care a mâncat ghindă, dar nu a ajuns la greutatate optimă, atunci porcul nu are o cantitate suficientă de grăsime şi ar fi o greşala să îl tai. Carnea nu a ajuns la calitatea superioară şi există multe astfel de produse pe piaţă, însă aici este de fapt diferenţa de calitate.”, punctează Sergio.

Jamonul de Bellota cucereşte noi teritorii

La acest moment, Carrasco exportă aproximativ 60% din produse pe piaţa din Europa, apoi în Australia, China, Taiwan, Republica Dominicană. “Uneori e dificil să vinzi în afara ţării, pentru că vorbim de un produs din carne ce are nevoie de anumite standarde de calitate. În Australia, spre exemplu, trebuie sa livrăm doar produse fără oase, dar ne adaptam în acest fel pieţelor locale”

Începând de luna aceasta, produsele sunt disponibile la magazinul Comtesse du Barry din Capitală, care este de altfel, unicul importator din România. “Nu căutam să avem mai multi distribuitori în aceeaşi ţară, pentru ca noi suntem de fapt un butic care face jamon special într-o zonă specială din Spania şi căutam parteneri cu care să avem o bună relaţie de durată”.

Cristina StănescuMozaicbellota,carrasco,comtesse du barry,guijuelo,iberico,Jamon,le manoir,SpaniaMagazinul Comtesse du Barry din Capitală a organizat de curând o degustare cu jamon de calitate superioară, pentru a marca intrarea pe piaţa din Romania a producatorului spaniol Carrasco Guijuelo. Compania produce cel mai scump jamon din lume şi aprovizionează restaurante cu stele Michellin şi bucătari de top, printre...