caruta noroi

În 2008, Uniunea Europeană a acordat peste 50 de miliarde de euro în cadrul celui mai vast program de asistenţă pentru agricultură din lume, care nu acorda finanţare numai fermierilor care muncesc pământul. Aşa că printre beneficiari s-au numărat fabricanţi de bomboane gumate germani, furnizori ai unor nave de croazieră de lux, constructori de autostrăzi şi proprietari de pământ bogaţi, de la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii până la Prinţul Albert al II-lea de Monaco. Anul acesta, însă pentru prima dată, toate cele 27 de ţări membre în UE au fost obligate să îşi facă transparent modul în care îşi distribuie banii proveniţi din subvenţiile agricole.

O analiză efectuată de The New York Times privind beneficiarii subvenţiilor din ţările mări a oferit prima imagine detaliată referitor la cine primeşte cu adevărat aceşti bani. Datele arată ca cea mai mare parte a asistentei, aproximativ 37,5 miliarde de euro, merge încă spre proprietarii de pământ şi fermieri, fiind distribuită în mii de plăţi individuale de-a lungul continentului. Au arătat însă totodată şi că sute de milioane de euro sunt plătite unor persoane şi companii care au puţină legătura sau chiar deloc cu agricultură tradiţională. Sumele cele mai consistente merg spre companii multinaţionale precum conglomerate din domeniul alimentar, producători de zahăr şi distilerii de băuturi alcoolice.

În Franţa, de exemplu, cel mai mare beneficiar a fost procesatorul de carne de pui Groupe Doux, care a primit 62,8 milioane de euro, urmat de aproximativ o duzină de fabricanţi de zahăr care, împreună, au beneficiat de peste 103 milioane de euro. Procesatorii de zahăr nu conduc ferme, iar Groupe Doux şi-a externalizat ramură de creştere a păsărilor spre mii de crescători contractanţi. Ei s-au calificat însă pentru rambursările agricole de export, guvernele rambursând diferenţa dintre preţul european al unei mărfi şi preţul de pe piaţa mondială mai scăzut.

Aşa s-a calificat fabricantul de dulciuri german Haribo pentru subvenţii de 332.000 euro pentru zahărul din bomboanele sale gumate.

Ligabue, furnizorul veneţian care deserveşte linii aeriene şi nave de croazieră de lux, a primit subvenţii de export în valoare de 148.000 de euro, în 2008, – pentru pliculeţele de zahăr şi creamer pe care le „exporta“ în afară Europei.

Unele din informaţiile furnizate de cele 27 de ţări membre în UE sunt vagi, ascunzând adevăraţii beneficiari. Oficialii UE afirma că au adaptat pur şi simplu sistemul de finanţare pentru a sprijini agricultura sub toate formele ei moderne.

Dezvoltarea rurala nu priveşte numai fermele, ci şi proiecte de mediu şi stimularea economiei rurale“, a declarat Michael Mann, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, executivul UE care are responsabilităţi majore privind agricultură. El a mai precizat: ”Este perfect în regulă ca afaceri neagricole să obţină bani pentru un proiect care creează locuri de muncă şi prosperitate în zone rurale”.

Subvenţiile agricole sunt un instrument economic controversat – un subiect tabu pentru politicieni din SUA şi Europa. Dar unii economişti văd în ele instrumente de denaturare a comerţului, care afectează buzunarul contribuabilului şi distrug mijloacele de trai ale fermierilor în unele dintre cele mai sărace ţări din lume.

UE plăteşte peste jumătate din bugetul sau anual, aproximativ 53 de miliarde de euro, pentru subvenţiile agricole, de patru ori mai mult decât SUA. Subvenţiile costa fiecare cetăţean european aproximativ 110 euro pe an, potrivit CE.

Prin comparaţie, o fermă mică tipică din România ar putea primi subvenţii în valoare de aproximativ 400 de euro, iar suma ar fi ceva mai mare pentru fermierii din ţări mai prospere.

În schimb, marile multinaţionale pot obţine subvenţii din diferite state membre în UE atât timp cât operează în Europa. De exemplu, Cargill – mamutul producător de alimente, cea mai mare companie privată din SUA, cu venituri de 120 miliarde de euro în 2008 – a primit anul trecut cel puţin 10,5 milioane de euro, bani din subvenţii colectate în opt ţări din UE.

Marius CristianŞtiriAgricultură,Subvenţii,UEÎn 2008, Uniunea Europeană a acordat peste 50 de miliarde de euro în cadrul celui mai vast program de asistenţă pentru agricultură din lume, care nu acorda finanţare numai fermierilor care muncesc pământul. Aşa că printre beneficiari s-au numărat fabricanţi de bomboane gumate germani, furnizori ai unor nave de...