Istoria cocktail-urilor este una foarte veche. La curțile renascentiste italiene și franceze existau amestecuri de lichioruri, rachiuri și fructe, turnate în castroane mari asemeni supierelor. Aceste băuturi erau consumate la petrecerile de curte. Acestea sunt primele date despre existența cocktail-urilor.

Dacă traducem termenul anglo-saxon cocktail, ajungem la denumirea de coadă de cocoș. O altă poveste susține că originea cuvântului provine de la băștinașii mexicani din regiunea Yucatân. Aceștia obișnuiau să-și potoleasca setea cu o băutura din mai multe lichide, folosind pentru a le amesteca un instrument confecționat din rădăcinile unei plante numite chiar “coadă de cocoș”.

Unii afirmă că denumirea de cocktail derivă dintr-un termen identic, existent în limbajul popular englezesc din secolul al XVIII lea, termen folosit pentru denumirea cailor metiși. Mai târziu a fost folosit prin extensie la băuturile amestecate. O altă sursă menționată este cea de cock-al, care era un amestec alcoolic dat cocoșilor înainte de lupte pentru a-i face mai curajoși.

Cocktail-urile au devenit populare în special în perioada Prohibiției din SUA. Pentru a păcăli legea, arta amestecării băuturilor a devenit din ce în ce mai necesară pentru a masca gustul de alcool casnic. Drumul parcurs de cocktail-uri a avut multe etape.

Până în anii 70 cocktail-urile erau preparate cu gin, whiskey sau rom. Erau foarte puține rețete care aveau ca și ingredient vodca.

Termenul de cocktail a fost folosit pentru prima dată la începutul secolului al XIX lea, atunci când, în publicația americană The Balance, el a fost denumit o licoare stimulantă, comppusă din mai multe lichide alcoolice cu caracteristici foarte diferite, la care se adaugă esențe și arome, rezultând la final o băutură excepțională.

Pentru a afirma că am gustat un cocktail de excepție, acesta trebuie să dețină anumite calități importante, precum gustul, echilibrul, aspectul, denumirea, prospețimea fructelor folosite, dar și paharul în care se servește. Gheața este un ingredient care nu lipsește din nicio rețetă, iar lămâia este aproape omniprezentă.

Femeile preferă cocktail-urile exotice, slab alcoolizate, numite long drink, iar bărbații le preferă pe cele alcoolizate – energy drink.

Pentru europeni, prepararea băuturilor de tip cocktail a devenit o preocupare abia în a doua parte a secolului XX. În zilele noastre, cocktail-urile sunt populare mai ales în zonele turistice, fiind o alternativă a consumului de băuturi alcoolice pe perioada verii.

Mădălina BejenariuMozaicCocktailIstoria cocktail-urilor este una foarte veche. La curțile renascentiste italiene și franceze existau amestecuri de lichioruri, rachiuri și fructe, turnate în castroane mari asemeni supierelor. Aceste băuturi erau consumate la petrecerile de curte. Acestea sunt primele date despre existența cocktail-urilor. Dacă traducem termenul anglo-saxon cocktail, ajungem la denumirea de coadă...