Cosmopolitan, denumit de asemenea Cosmo de catre consumatorii convinsi, este un amestec intre dulce si putin acru, foarte cunoscut in zilele noastre, mai ales in randul doamnelor.

Aceasta bautura este inca foarte populara, dar in anii 90’ o adevarata manie s-a creat in jurul amenintarii roz, cand a fost mentionat in serialul TV “Totul despre Sex”. Personajul principal, Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) comanda tot timpul Cosmopolitan, creand o adevarata explozie in randul domnisoarelor posh pentru care Cosmopolitan a devenit o alegere.

La un moment dat, o firma de parfumuri a creat un parfum care a surpsins aroma Cosmopolitan-ului.

Cosmopolitan a devenit o reteta clasica, astfel incat toate ingredientele ei cat si elementele importante ale retetei sunt clare pentru toata lumea, neexistand nicio confuzie cu privire la aceasta bautura speciala. Cosmopolitanul admite un singur pahar, paharul mare de cocktail, asemanator cu cel de Martini, destula lume inca mai crede ca Cosmopolitan este o variatie a veteranului Martini, dar aceasta este o conceptie gresita.

Cosmopolitan se obtine prin amestecul a doua parti vodka cu aroma de lamaie, o parte triplu sec, o parte suc de merisor, si jumatate de lime proaspat. Desi este un cocktail roz, nu este usor si suav cum ar crede majoritatea, fiind un cocktail destul de tare. Sucul de merisor este folosit pentru a da putina culoare si aroma, dar nu pentru a dilua bautura.

Ornamentul standard al acestui cocktail este o coaja de lamaine si in cele mai multe cazuri, se stoarce zeama unei bucati dintr-o coaja de portocala deasupra cocktail-ului acoperindu-l cu uleiul portocalei pentru a obtine flacara.

Ca in cazul majoritatii cocktail-urilor celebre, este foarte greu sa descoperim originile acestuia, si sa stabilim cine i-a fost inventator. Dar cu privire la Cosmopolitan, acesta se pare ca a aparut in diferite regiuni ale Statelor Unite in perioade de timp apropiate. Una dintre povesti dateaza din 1975 si coreleaza aparitia Cosmopolitan-ului cu numele lui Neil Murray din Minneapolis, alta poveste sustine ca inventatorul ar fi Cheryl Cook din South Beach,  Florida, care in 1985 sau 1986 a creat o bautura , un fel de inlocuitor pentru Martini. Potrivit ei, a creat Cosmopolitan deoarece a vazut o multime de oameni care comandau Martini doar pentru felul in care arata paharul si nu pentru lichiorul in sine. Versiunea ei de Cosmopolitan continea vodka cu aroma de lamaie, sirop de lime si suc de merisor, iar noua reteta creata in 1987 sau 1988 de Toby Cecchini are la baza reteta originala a lui Cook. Reteta lui Cecchini contine vodka, suc proaspat de lime, branduri mai selecte de triplu sec si suc de merisor.

Exista mai multe variatii ale retetei moderne precum Blue Cosmopolitan sau Cosmocello, toate fiind insa diferite de cel original. Cosmopolitan este una din cele mai cunoscute bauturi ale societatii, aproape la fel de asemanator ca si Martini, o bautura pe care trebuia sa o inlocuiasca.

Sursa: barmix.ro

Mădălina BejenariuMozaicCocktailCosmopolitan, denumit de asemenea Cosmo de catre consumatorii convinsi, este un amestec intre dulce si putin acru, foarte cunoscut in zilele noastre, mai ales in randul doamnelor. Aceasta bautura este inca foarte populara, dar in anii 90’ o adevarata manie s-a creat in jurul amenintarii roz, cand a fost mentionat...