Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor.

Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr. in secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu.

Bobocii florali se recolteaza inainte de a se deschide. Cuisoarele au o aroma speciala iute, putin uleioasa si cu un gust fin. Din punct de vedere yoga, sunt dublu yin. Metafizic, apar elemente yang. Conform Ayurvedei, sunt dulci-amarui, fierbinti, iuti, astringente, stimulatoare. Pot inlocui sarea si potolesc setea. Cuisoarele constituie un adaos pentru fructe si legume. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, carne (porc), condimentarea carnatilor de casa, la unele sortimente de prajituri, vin fiert sau ceai. Ele dau orezului o aroma deosebita. Se pot folosi la purificarea untului. In multe tari, cuisoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinti, sarurilor de baie si aromarea bauturilor alcoolice.

In Europa, cuisoarele sunt folosite la prepararea anumitor tipuri de dulciuri, alaturi de scortisoara. Fiind un condiment uscat, este folosit la mancarurile de iarna: fasole uscata, cartofi. Bucataria chineza foloseste adesea cuisoare in amestecurile de cinci arome. De asemenea, aroma lor este frecvent prezenta in amestecurile curry.

Cuisoarele sunt foarte populare in bucataria din Sri Lanka, in Orientul Mijlociu si in multe tari arabe din nordul Africii, mai ales la prepararea mancarurilor cu carne si orez.

In Etiopia, se obisnuieste aromatizarea cu cateva cuisoare a cafelei. In Europa, se folosesc, alaturi de scortisoara, la prepararea unor dulciuri.

Cuisoarele intra si in prepararea unor mix-uri de condimente, cum ar fi: „five spice powder“, a unor variante de praf de „curry“ (in China), a amestecurilor de condimente indiene („garam amsala“) sau clasicul amestec francez „quatre epices“ si a sosurilor „mole“ din Mexic, precum si a celebrului sos englezesc Worcester.

Mădălina BejenariuMozaicCondimente,cuisoare,Sfaturi,TehniciCuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor. Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr....