Primavara aduce cu sine o reinnoire a intregii naturi, la care omul participa in felul lui, rezonantele sale fiind in simbioza cu cele ale naturii. Odata cu luna noua de la inceputul primaverii, ritmul de viata al plantelor, animalelor si al oamenilor se trezeste. Este si momentul recoltarii sevei de mesteacan, perioada precisa, in care organismul are nevoie stringenta sa se curete de toxinele acumulate pe parcursul iernii.

Inca de la inceputul timpurilor, mesteacanul-cu toate partile lui-a fost folosit in feluri diferite: scoarta, frunzele, mugurii, matisorii, dar se pare ca seva este cea care ofera cele mai multe binefaceri.

Acest copac simbolizeaza lumina, datorita scoartei sale albe si a frunzisului, care lasa sa se strecoare razele soarelui. In tarile scandinave, mesteacanul este considerat un arbore sacru, pentru importanta in domeniul sanatatii.

Seva recoltata numai primavara este seva bruta, minerala. Este un lichid foarte limpede, atunci cand e proaspat, si are un gust fad, usor dulceag. Dupa cateva zile, seva se tulbura si devine acudulata. In unele regiuni, seva de mesteacan este lasata sa fermenteze (lacto fermentatie). Acest preparat se conserva cateva luni si ajuta la dezintoxicarea organismului, independent  de cura de primavara realizata cu seva de mesteacan proaspata, nepasteurizata. Seva de mesteacan nu trebuie confundata cu sucul de mesteacan, care provine dintr-osimpla extractie apoasa din frunze, produsul fiind foarte diferit de seva minerala.

Principalii compusi ai sevei sunt mineralele, calciul, magneziul, potasiul, sodiul, oligoelementele (cupru, fier, mangan, zinc), hormonii vegetali, mucilagiul, si 17 aminoaciziliberi, printre care si acidul glutamic.

Seva de mesteacan pura, proaspata si naturala reprezinta o minunata cura de primavara depurativa, care elimina deseurile organice: acid uric, uree, colesterol.

Virtutile sevei de mesteacan:

  • avantajoasa in bolile de piele, cum ar fi eczemele, psoriazisul, cuperoza
  • buna pentru rinichi si vezica, in cazul retentiei de apa si al litiazelor
  • pretioasa in actiunile reumatice
  • ajuta in curele de slabit
  • favorizeaza cresterea parului

Seva de mesteacan reprezinta remediul traditional cel mai utilizat in tarile scandinave, dar folosirea eimerita sa fie generalizata si in restul Europei, pentru ameliorarea sanatatii tuturor. Pentru aceasta, ea trebuie sa fie pura, proaspata si naturala. Pentru un rezultat eficace, este necesara o cura de 5 litri de seva.

Cum se obtine seva de mesteacan

Mesteacanul face parte dintre copacii cei mai insetati. Cand frunzele ii sunt pe deplin formate, un arbore de 15 metri inaltime “bea” pe zi 70 litri de apa. Primavara, cand seva se incarca de zahar, ea devine un elixir pentru sanatate. Arborii din care se extrage trebuie sa aibe un trunchi de minim 20-30 centimetri diametru. Se face o incizie in el, la 30-50 cm inaltime, cu o adancime de 2-3 cm. In locul perforarii se fixeaza o sticla. Dupa ce se otine cantitatea dorita de seva, gaura se acopera cu ceara de albine. Luarea sevei nu dauneaza copacului, chiar daca ea se extrage doi ani la rand, din acelasi trunchi. Incizia se face inainte de aparitia frunzelor, in lunile aprilie-mai.

Seva trebuie consumata imediat, fiindca altfel fermenteaza. Ea poate fi consevata vreme indelungata la congelator.

Administrare: se beau 1-2 paharepe zi.

Sursa: Asul Verde, luna martie.

Mădălina BejenariuMozaicMesteacan,Sanatate,SfaturiPrimavara aduce cu sine o reinnoire a intregii naturi, la care omul participa in felul lui, rezonantele sale fiind in simbioza cu cele ale naturii. Odata cu luna noua de la inceputul primaverii, ritmul de viata al plantelor, animalelor si al oamenilor se trezeste. Este si momentul recoltarii sevei...