Ca şi în cazul vinului, degustarea de ciocolată însemnă să faci cunoştinţă cu caracterul ei real, să îi vezi la microscopul mental calităţile şi defectele. Fie că deguști acasă, cu prietenii, sau mergi la evenimente de profil, degustarea de ciocolată rămâne o experienţă culinară care merită încercată, măcar pentru plăcerea de a-ţi delecta papilele.

Există în mod clar unele tipuri şi mărci de ciocolată care îţi plac, iar altele care nu. Însă atunci când vorbim de o degustare de ciocolată, ca şi în cazul vinului, aprecierea trece dincolo de părerea personală. Ideea unei degustări presupune în primul rând evaluarea efectului gustativ, pentru a identifica și descrie nuanţe şi tonuri cărora nu le-ai acordat suficientă atenţie până atunci.

Ca indicaţii generale, degustarea de ciocolată e bine să aibă loc dimineaţa, atunci când papilele gustative sunt mai receptive. E de preferat ca zgomotele de fond să fie înlăturate, pentru a-ţi putea canaliza atenţia pe impresia pe care ţi-o lasă ciocolata. Degustătorii profesionişti nu obişnuiesc să guste mai mult de 6 tipuri diferite de ciocolată, iar dar dacă tu totuşi alegi faci asta, e bine să lași papilelor un răgaz de 15 minute, potrivit profesionștilor de la www.allchocolate.com. Temperatura ciocolatei nu ar trebui să depăşească 18-22 grade C; mai caldă, s-ar topi iar mai rece nu permite eliberarea tuturor aromelor. Înainte de a începe, nu uita să îţi clăteşti gura cu apă.

1. Priveşte

Atunci când mănânci, foloseşti toate cele 5 simţuri, iar aspectul e responsabil de atracţia delanșata în creier şi pofta de a mânca ceea ce vezi. Ciocolata poate avea nuanţe ivorii, aurii, arămii, roşiatice sau maro-cărbune, în funcţie de conţinutul de lapte sau tipul boabelor de cacao. Important la acest capitol este luciul de la suprafaţa bucăţii de ciocolată. Dacă această are o strălucire puternică, înseamnă că a fost depozitată în condiţii bune, în schimb o ciocolată cu aspect  prăfuit, albicios, denotă o calitate scăzută şi / sau un conţinut deteriorat.

2. Ascultă

Cand rupem ciocolata, un sunet plin şi cute fine pe marginea ruptă trădează un produs de calitate. Sunetul se poate aprecia mai bine într-un baton subţire decât într-o bucată mare. Tot momentul ruperii e responsabil de eliberarea primelor arome, aşa că fii atent şi la asta. Textura consistentă care generează un sunet puternic şi scurt arată cantitate şi calitate a pulberii de cacao şi cât de fine sunt particulele de ciocolată.

3. Miroase

Ca şi în cazul vinului, ciocolata îşi eliberează tonurile olfactive atunci când e mai caldă. E indicat să o încălzeşti uşor cu mâna şi apoi să o miroși, după care apropii ciocolata de nas cu mâinile căuş, pentru a păstra aromele, potrivit www.savorchocolat.com. Nu te impacienta dacă la început simți doar “miros de ciocolată” – după câteva încercări vei putea distinge cât de intensă este aroma, cât de complexă (bogată în nuanțe diferite), cât de agreabilă sau cât de lungă.

4. Gustă

Ultima frontieră, gustul. Acesta începe să se elibereze din momentul în care ai pus ciocolata pe limbă, aşa că ai răbdare. Nu te lasă furat de plăcerea gustului, şi încearcă să fii atent. Aroma este persistentă? Gustul rămâne constant sau cunoaşte nuanţe diferite la început, la mijloc şi la final? Degustătorii profesionişti apreciază și gustul remanent, mai exact cel care se păstrează pentru un timp mai îndelungat după înghițire.

5. Notează

Foarte important, notează în timpul degustării toate senzaţiile pe care ţi le dă ciocolata: dacă în domeniul vinului există un limbaj relativ consacrat, nu e neapărat și cazul ciocolatei, însă   se pot folosi analogiile cu alte arome, mai larg cunoscute. Se folosesc, pentru descrierea ciocolatei, analogii cu arome:

1. Vegetale – lemn, ciuperci, fân, muşchi, iarbă

2.     Florale –  iasomie, trandafir, portocal

3.      Fructate – zmeură, fructe tropicale, struguri, prune, banane

4.      Prăjite (roasted) – migdale, zahăr caramelizat, caramel, cafea, cacao, ceai, yutun, alune

5.      Condimentate – lemn dulce, vanilie, scorţişoară, piper

6.      Diferite – piele, ceară de albine, pâine prajita, frişcă/lapte, unt

La degustările profesioniste se păstrează de obicei liniştea, în timp ce participantii îşi evaluează propriile senzaţii şi le notează. La degustările informale sau “de plăcere”, se dezbate și se schimbă impresii pe parcurs. Oricum ai alege să faci, momentul în care se discută impresiile este cu siguranţă deliciul degustării. În general, aprecierile sunt foarte personalizate, în funcţie de propriile amintiri olfactive, dar primează o regulă simplă: dacă ți-a plăcut, nu există percepţii greşite!

Cristina StănescuMozaicCa şi în cazul vinului, degustarea de ciocolată însemnă să faci cunoştinţă cu caracterul ei real, să îi vezi la microscopul mental calităţile şi defectele. Fie că deguști acasă, cu prietenii, sau mergi la evenimente de profil, degustarea de ciocolată rămâne o experienţă culinară care merită încercată, măcar pentru...