O excelentă friptură pascală, gândită în primul rând pentru cei ce au la îndemână un grătar pe cărbuni, dar care poate fi făcută și în sub grill-ul cuptorului de acasă. Și, în afara faptului că e absolut excelentă, reprezintă și o versiune absolut de luat în seamă pentru cei care s-au săturat de tradiționala coacere în tavă și ar vrea să încerce ceva nou. Iar dacă mai adaug și faptul că nu se face greu deloc (doar dezosarea ar putea să ne încurce nițel) v-aș propune să trecem cât mai repede la treabă.

În primul rând aveți nevoie de 1 pulpă mare de miel (cam 2.5 kg), 125 g muștar (din cel clasic), 2 căței de usturoi, zdrobiți, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de zeamă de lămâie, 2-3 fire de rozmarin, curatat si tocat (sau 1 lingură din cel uscat), sare și piper.

Mai întâi dezosarea și pregătirea. Faceți niște tăieturi perpendicular pe oase, de-a lungul lor, degajați-le cu grijă, fără să faceți tăieturi inutile și dați-le deoparte (poate o să faceți un borș, poate aveți câini…). Mai faceți niște tăieturi (nu complete) în parțile mai groase, ca să puteți desface carnea într-o singură foaie, de o grosime cât de cât egală. Tăiați toate tendoanele pe care le vedeți și eliminați eventuala grăsime în exces (dar, dacă vă place la nebunie gustul de oaie, puteți s-o lăsați în pace). Înfigeți, în fine, două bețe de frigărui de-a lungul cărnii, pentru ca felia de carne cu greu obținută să nu se deformeze la fript.

Amestecați bine restul ingredientelor și turnați pasta obținută într-un platou (tavă etc). Puneți și carnea, frecați-o bine pe toate părțile cu amestecul, astfel încât să fie complet acoperită, și puneți totul la frigider, să stea acolo minimum trei ore. Și nu uitați: carnea făcută la grătar trebuie întotdeauna să fie la temperatura ambiantă când începem s-o frigem, pentru că dacă ar fi prea rece riscăm ori să rămână crudă în interior, ori s-o ardem prea tare până se pătrunde bine.

După cum spuneam, friptura asta se poate face și pe grătar de cărbuni, și sub grill-ul cuptorului (caz în care trebuie s-o așezați pe o grilă și să tapetați forma pe care va sta aceasta cu folie de aluminiu alimentar). Ungeți carnea cu marinata rămasă prin vasul în care ați marinat-o și puneți-o la fript, cam 25 de minute pe fiecare parte (dar depinde și de cât de groasă v-a ieșit felia), eventual mai puțin, dacă vă place să fie mai în sânge.

Scoateți bețele de frigărui, tăiați felii nu prea subțiri și serviți friptura cu o garnitură după plac, eventual și cu o salată verde, iar în pahare un roșu nu prea greu, nici prea taninos, va fi cât se poate de nimerit.

Marius CristianReţeteFriptură,Gratar,Miel,mustar,UsturoiO excelentă friptură pascală, gândită în primul rând pentru cei ce au la îndemână un grătar pe cărbuni, dar care poate fi făcută și în sub grill-ul cuptorului de acasă. Și, în afara faptului că e absolut excelentă, reprezintă și o versiune absolut de luat în seamă pentru cei...