GalbeneleŞi nu mă refer aici la ceaiuri ori alte remedii bazate pe efectele miraculoase ale gălbenelelor (Calendula officinalis), fiindcă sunt ferm convins că le cunoaşteţi (iar dacă nu, le puteţi afla cu uşurinţă din altă parte). Aici vorbim doar de interacţiunea lor cu cratiţele, prea puţin cunoscută şi care ar merita niţică atenţie.

De obicei, pentru a colora în galben o mâncare, folosim şofran sau curry (sigur, ambele mai dau şi gust, dar nu vorbim deocamdată decât de înveselirea mesei şi a ochiului, nu şi a papilelor gustative). Ei bine, gălbenelele reprezintă un colorant natural mult mai ieftin şi mai la îndemână. Tocaţi mărunt petalele, proaspete sau uscate, şi adăugaţile la pilaf, supă ori ce mai doriţi dumneavoastră. Sau puteţi să faceţi un decoct din ele, care vă va folosi pentru dat culoare unor produse de panificaţie (cozonacii de post sunt doar un exemplu). Şi, din păcate, acelaşi decoct mai este folosit pentru a da untului o culoare galbenă mai pronunţată. Dar măcar e vorba de un colorant natural.

Cât despre frunze, amatorii de gusturi mai neobişnuite le pot încerca în salate.

Marius CristianMozaicColoranti,Sfaturi,TrucuriŞi nu mă refer aici la ceaiuri ori alte remedii bazate pe efectele miraculoase ale gălbenelelor (Calendula officinalis), fiindcă sunt ferm convins că le cunoaşteţi (iar dacă nu, le puteţi afla cu uşurinţă din altă parte). Aici vorbim doar de interacţiunea lor cu cratiţele, prea puţin cunoscută şi care...