Cred că ați dedus deja că, dacă vorbim despre o rețetă celebră, apăi ceea ce urmează mai la vale nu poate fi decât una dintre nenumăratele variante posibile. Dar despre asta vom vorbi puțin mai încolo, deocamdată vreau doar să vă spun că, dacă veți adăuga ceva brânză în narațiune, atunci cartofii noștri devin Gratin Savoyard, iar ouăle incluse de unii cetățeni în compoziție nu-s chiar bune, riscând ele să strice onctuozitatea preparatului. Însă cel mai important lucru la rețeta asta e să folosiți doar smântână proaspătă și lichidă, fără pic de agent de îngroșare prin ea (Doamne, ce mă enervează smântâna de 12% a unor producători care stă în lingură de parcă ar fi unt!).

În fine, să notăm deocamdată că ne trebuie 1,5 kg de cartofi făinoși (adică din cei galbeni, nu roz), 1-2 căței de usturoi, 50 g unt, smântână subțire câtă trebuie să-i acopere aproape complet (să zicem orientativ 800 ml), sare, piper, nucșoară.

Luați mai întâi un vas care merge la cuptor (optim de lut smălțuit sau teracotă, dar merge și Jena) și frecați-l bine în interior cu cățeii de usturoi tăiați în două. Ungeți-l apoi generos cu unt și lăsați-l deoparte.

Curățați cartofii, spălați-i, uscați-i și tăiați-i felii cât de subțiri. Sub nici o formă nu-i mai spălați după ce i-ați tăiat, că pierdeți amidonul și nu va mai avea gratin-ul nostru consistența necesară. Începeți să-i dispuneți în straturi în forma unsă, presărând uniform pe fiecare strat sare, piper și nucșoară. Când ați ajuns la jumătate, turnați smântână, cât aproape să-i acopere. Continuați straturile, condimentând în continuare, firește, până se termină. Turnați iar smântână până ce mai că-i acoperiți, presărați restul de unt și cu asta basta, băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la foc moale (150ºC). În principiu, când se rumenesc deasupra sunt gata, adică după cam 1,5-2 ore, poate un pic mai mult. Ideea e ca sosul ce se formează din smântâna lichidă și amidonul natural al cartofilor să ajungă la consistența ideală, iar asta cere puțin exercițiu (depinde de vas, de cuptor, de soiul cartofilor, de calitatea smântânii…)

Cât despre variante, una din cele mai întâlnite în ultima vreme (ca o concesie făcută vitezei de execuție și eliminării grăsimilor) prevede fierberea prealabilă (cam 10 minute) a feliilor de cartofi într-un litru de lapte, asezonat cu usturoi, sare, piper și nucșoară, apoi așezarea feliilor în vasul uns cu unt. Se toarnă smântână mai puțină (cam 300 ml), se presară unt, iar timpul de coacere se reduce de la 3/4 de oră până la maximum 1 oră. Orice alte adaosuri sunt, firește posibile, dar atunci nu mai putem vorbi de Gratin Dauphinois. Cel puțin așa susțin locuitorii din regiunea Dauphiné.

Marius CristianReţeteCartofi,smantanaCred că ați dedus deja că, dacă vorbim despre o rețetă celebră, apăi ceea ce urmează mai la vale nu poate fi decât una dintre nenumăratele variante posibile. Dar despre asta vom vorbi puțin mai încolo, deocamdată vreau doar să vă spun că, dacă veți adăuga ceva brânză în...