Originară  din oraşul elveţian Gruyère (cantonul Fribourg), este una dintre cele mai renumite brânzeturi elveţiene care face celebru numele oraşului şi a devenit una dintre cele mai cunoscute varietăţi de brânzeturi din lume.

Deşi o bună parte din brânza Gruyère se produce în Franţa, din 2001 a devenit appelation controlee şi este inscripţionată cu denumiri ca Switzerland, Suisse sau Schweiz pe coajă.

Gruyère este o brânză maturată, presată şi fiartă, cu o textură fermă, cu sau fără mici goluri interne, elastică şi netedă, cu un gust delicat şi dulce şi o pronunţată aromă de nucă.

Este una dintre cele mai populare brânzeturi produse din lapte de vacă, atât ca aliment de sine stătător, cât şi ca ingredient pentru sosuri sau sufleuri de brânză. Conţinutul de grăsimi din lapte al brânzei Gruyere ete mai mare de 45%.

Culoarea tipica a brânzei Gruyere este maro-auriu, se regăseşte în aceeaşi forma ca şi caşcavalul, şi se lasă la maturare 10 până la 12 luni. Gruyere este disponibilă şi în variantă afumată desigur.

Se serveşte pe platouri asociată cu alte brânzeturi şi fructe, sau ca ingredient de bază în unele sosuri şi sufleuri.

100 grame brânză Gruyere conţine

Calorii : 392 Kcal
Proteine : 29 g
Glucide : 1.5 g
Lipide : 30 g

Mădălina BejenariuMozaicAroma,Brânză,Branzeturi,GruyereOriginară  din oraşul elveţian Gruyère (cantonul Fribourg), este una dintre cele mai renumite brânzeturi elveţiene care face celebru numele oraşului şi a devenit una dintre cele mai cunoscute varietăţi de brânzeturi din lume. Deşi o bună parte din brânza Gruyère se produce în Franţa, din 2001 a devenit appelation controlee...