Apa este mediul în care au loc toate procesele biochimice din organism, drept urmare apa de băut trebuie să fie de bună calitate și trebuie aleasă după o serie de criterii, susțin nutriționiștii.

Se spune că 85% din creier este reprezentat de apă, sângele uman constă din 90% apă, mușchii sunt în proporție de 75% apă, ficatul constă din 82% apă, iar oasele — 22% apă.

“Este bine știut faptul că apa constituie 50-60% din masa noastră corporală. Organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține în echilibru toate procesele vitale. Apa reprezintă substanța de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfă, transpirație, etc. Apa joacă, de asemenea, un rol important în dizolvarea și transportul diverșilor nutrienți cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidrații de carbon și oxigenul. Apa este esențială și ajută în cazul proceselor de digestie, asimilare a nutrienților, eliminare a toxinelor din organism”, a explicat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respirație, iar prin transpirație și diureză se pierd cele mai însemnate cantități de apă, de aceea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării.

“Este foarte adevărat faptul că senzația de sete și necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizează. Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzația de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. O întrebare care se pune este: ce fel de apă să consumăm pentru o bună hidratare? Ideal ar fi să consumăm apă minerală naturală. Dacă vorbim de apa destinată copiilor, atunci indiscutabil este recomandată apa minerală naturală cu o încărcătură cu minerale scăzută. Dacă ne referim la hidratarea adulților activi, atunci apele minerale naturale plate sau carbogazoase, bogate în minerale naturale sunt cele recomandate”, a susținut nutriționistul.

Apa de băut trebuie să fie de bună calitate și trebuie aleasă după o serie de criterii, a afirmat nutriționistul.

“Prin definiție, apa minerală naturală este o apă pură din punct de vedere microbiologic, care își are originea într-un zăcământ/acvifer subteran și este exploatată prin una sau mai multe emergențe naturale ori foraje”, a spus Alexandrescu.

Ea a arătat că termenul de apă minerală naturală revine exclusiv apelor minerale îmbuteliate, în definirea cărora devin prioritare criteriile privind originea, puritatea, compoziția și constanța acesteia în timp, precum și condițiile de îmbuteliere.

“Apa minerală naturală se deosebește în mod evident de apa de băut obișnuită prin faptul că provine dintr-o sursă ce a fost supusă unor teste stricte de calitate, prevăzute prin lege. Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă minerală de calitate este obținută de la mare adâncime, care îi asigură stabilitatea, temperatura și conținutul de săruri minerale constante, indiferent de condițiile climaterice de la suprafață”, a explicat nutriționistul.

Lygia Alexandrescu a spus că apa minerală naturală este practic apă microbiologic pură, netratată, cu excepția eliminării elementelor instabile și adăugarea de dioxid de carbon natural.

“Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziție minerală diversă. O caracteristică importantă, precizată pe etichetă, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius”, a afirmat nutriționistul.

Potrivit acesteia, în funcție de cantitatea de reziduu sec, există trei categorii de ape minerale naturale: Foarte slab mineralizată — conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec), puternic mineralizată — conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

“Interesul pentru consum zilnic constant de apa potabilă a fost manifestat în Antichitate, mai întâi de Hipocrate, apoi s-a dezvoltat în epoca Victoriană. Mai târziu, în perioada Renașterii, oamenii de știință au devenit tot mai interesați și au cercetat beneficiile pentru sănătate ale apelor minerale și termale. Specialiștii vremii au observat în mod constant că apa minerală naturală poate ajuta activitatea intestinală, datorită stimulării gastrice determinate de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate în ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de săruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grăsimi circulante din organism”, a precizat Alexandrescu.

Ea a spus că bicarbonații din apa minerală naturală au indicații demonstrate clinic în drenajul biliar și în metabolismul colesterolului.

De asemenea, în decursul studiilor făcute, s-a constatat că aportul de apă minerală naturală, bogată în sodiu, nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiecților, acest lucru fiind explicat prin acțiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului.

“Prezența potasiului și magneziului, cu rol de protecție la nivel cardiovascular, în compoziția acestor ape, ajută la inhibarea efectelor sodiului. Într-o serie de studii clinice, s-a observat și o scădere marcantă a concentrației glucozei serice. Această reducere indică raportul dintre metabolismul lipidelor și glucoza, ceea ce sugerează că un consum de apă bogată în săruri bicarbonate poate juca un rol benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic. În acest sens, avem marea șansă ca în România să avem surse de apă minerală naturală de o calitate excepțională și acest lucru este confirmat de modul în care aceste ape sunt premiate la nivel mondial încă din cele mai vechi timpuri”, a susținut nutriționistul.

Sursa: AGERPRES

BonChefMozaicApa este mediul în care au loc toate procesele biochimice din organism, drept urmare apa de băut trebuie să fie de bună calitate și trebuie aleasă după o serie de criterii, susțin nutriționiștii. Se spune că 85% din creier este reprezentat de apă, sângele uman constă din 90% apă, mușchii...