La steaua Michelin, e-o cale atât de lungă...Stelele Michelin au devenit de-a lungul timpului garanția unei experiențe gastronomice deosebite, ele încoronând extrem de puține restaurante din întreaga lume. Fie că sunt respectate și căutate, fie că sunt considerate expresia unui anumit conservatorism gastronomic și, implicit, contestate, stelele Michelin reprezintă deocamdată cel mai de încredere sistem de evaluare a restaurantelor de top.

Puțină istorie

Așa după cum se știe, Michelin este o veche companie franceză al cărui produs principal sunt cauciucurile pentru automobile. Dorind să încurajeze turismul în Franța, compania a început, încă din anul 1900, să editeze un ghid anual de călătorie în care, începând din 1926, a introdus un sistem de evaluare a restaurantelor bazat pe acordarea a maximum trei stele. Încă din acele timpuri, evaluarea era făcută de experți independenți, care se prezentau anonim în restaurante și aplicau o metodologie care a rămas neschimbată până astăzi.

În acordarea stelelor Michelin contează calitatea ingredientelor, tehnica de preparare, personalitatea și consistența unui fel de mâncare. Nu sunt luate în considerare modul în care este decorat restaurantul, felul în care arată masa sau modul de servire. Vi se pare o descriere sumară? Ei bine, alte amănunte nu au fost furnizate niciodată.

Una, două, trei stele

Dar ce înseamnă stelele Michelin? Ghidul ne explică extem de clar:

O stea – un restaurant foarte bun

Două stele – o bucătărie excelentă pentru stilul ales. Merită cu siguranță să faci un ocol pentru a mânca într-un astfel de restaurant.

Trei stele – o bucătărie excepțională. Merită să faci o călătorie doar pentru a lua masa acolo.

După cum se poate vedea, sistemul de ierarhizare se adresează în special turiștilor sau celor dispuși să întreprindă călătorii după destinații culinare. Asta nu a împiedicat însă stelele Michelin să devină de-a lungul anilor un criteriu de apreciere a bucătăriilor din lumea întreagă, în special datorită rigorii, scrupulozității și a asprimii evaluărilor anuale. Astăzi, lumea selectă a bucătarilor de top folosește stelele în același fel în care le folosesc generalii în armată, ceea ce nu este departe de adevăr, fiindcă industria restaurantelor de lux este una în care bătălia e constantă și acerbă.

Contestări și compromisuri

Principalii contestatari ai stelelor Michelin provin din SUA și ei reproșează acestui sistem aplecarea spre modul tradițional de preparare a felurilor de mâncare, dar și apetența pentru bucătăria franceză. În plus, sunt și voci care se întreabă cum reușește producătorul francez de cauciucuri să-și ferească de tentații evaluatorii, știut fiind că orice stea Michelin înseamnă venituri suplimentare de câteva milioane bune de euro pentru orice restaurant. Apărătorii evaluărilor Michelin vin însă cu contraargumente solide, cel mai grăitor fiind faptul că, în 2009, dintre cele 3531 de restaurante investigate în Ghidul Michelin al Franței, doar 26 au primit calificativul maxim. În plus, restaurantele japoneze sunt extrem de bine clasate în ierarhia stelelor Michelin.

Un alt fapt care ar putea, teoretic, să completeze această ierarhie este acela că un restaurant nu poate căpăta stele Michelin decât dacă orașul sau zona turistică în care se află este cuprinsă într-un ghid Michelin, ceea ce, desigur, îngustează cumva aria de selecție.

Dar poate cel mai important reproș adus sistemului de evaluare cu stele Michelin este acela că restaurantele cele mai bine clasate au mâncăruri extrem de scumpe, care nu se adresează defel călătorilor obișnuiți și clienților ghidurilor Michelin. Tocmai de aceea, ghidurile Michelin conțin și mențiunea ”Bib Gourmand”, definită ca raportul optim între preț și calitate, care este aplicată acelor restaurante unde se pot servi două feluri de mâncare și un pahar cu vin sau un desert pentru mai puțin de patruzeci de dolari.

Dar România?

Din informațiile noastre, în România nu există nici un restaurant care să fi primit vreo stea Michelin. Dacă ne înșelăm, abia așteptăm să fim contraziși și, de ce nu?, invitați la masă…

Dan DoboşMozaicRestaurant,Stelele MichelinStelele Michelin au devenit de-a lungul timpului garanția unei experiențe gastronomice deosebite, ele încoronând extrem de puține restaurante din întreaga lume. Fie că sunt respectate și căutate, fie că sunt considerate expresia unui anumit conservatorism gastronomic și, implicit, contestate, stelele Michelin reprezintă deocamdată cel mai de încredere sistem de...