Limoncello este unul dintre spirtoasele care castiga din ce in ce mai mult teren in lumea celebritatilor muzicii si a starurilor de cinema. Dupa cum precizeaza si numele, limoncello este un lichior cu aroma de lamaie, originar din Italia, mai precis din sudul ei. In comparatie cu alte lichioruri, limoncello a fost creat pornind de la premiza “cu cat mai simplu cu atat mai bun”, deoarece in loc sa contina multe plante limoncello are doar patru ingrediente: coaja de lamaie, alcool, apa si zahar. Reteta originala prevede folosirea lamailor Sorrento pentru limoncello, dar se pot folosi la fel de bine si alte lamai. Dupa incheierea procesului de productie, produsul final este un lichior de culoare galbena cu un gust puternic de lamaie, care este dulce si nu acru.

Multa lume isi imagineaza ca din moment ce limoncello este un lichior de lamaie ar trebui sa fie acru, dar ceea ce nu inteleg este ca acesta nu contine suc de lamaie. Primul pas in producerea acestui lichior este extractia de uleiuri din coaja de lamaie, lucru realizat prin imbibarea acesteia in alcool. Urmatorul pas il constituie adaugarea siropului de zahar (sau zahar simplu) si diluarea produsului la concentratia dorita de alcool. In lume sunt disponibile mai multe tipuri de limoncello din moment ce nimeni nu controleaza sau supravegheaza procesul de productie in mod strict. Prima diferenta este data de felul lamailor folosite deoarece fiecare regiune foloseste propriile lamai. Alta diferenta este impusa de calitatea ingredientelor folosite. Majoritatea acestor lichioruri au o spirtoasa de baza neutra, dar pot fi folosite si spirtoase aromate dand bauturii o noua aroma si o complexitate mai mare.

Limoncello face parte din noul val de spirtoase care a trecut de la obscuritate la celebritate peste noapte. Desigur ca importanta acestuia a sporit datorita reclamelor facute de celebritati precum Danny DeVito, care la scurt timp dupa ce a mentionat limoncello intr-un interviu televizat si-a lansat propria linie. De asemenea cantareata pop Avril Lavigne care este un fan inrait limoncello si aflandu-se in stransa legatura cu acesta a scris si inregistrat un cantec sub influenta acestuia, numele fiind mentionat chiar si in versuri.

Traditia italiana spune ca limoncello ar trebui servit ca digestiv, de obicei rece, intr-un pahar ceramic racit. Insa din moment ce acesta are un statut international, traditia nu mai este respectata. Astazi limoncello este folosit in numeroase cocktailuri deoarece le ofera o aroma de lamaie dar nu si acrimea sau amaraciunea din suc sau din coaja.

Nu conteaza cum il savurati, important este ca macar o data sa incercati aceasta bautura.

Sursa: barmix.ro

Mădălina BejenariuMozaicCocktail,Lamaie,LimoncelloLimoncello este unul dintre spirtoasele care castiga din ce in ce mai mult teren in lumea celebritatilor muzicii si a starurilor de cinema. Dupa cum precizeaza si numele, limoncello este un lichior cu aroma de lamaie, originar din Italia, mai precis din sudul ei. In...