Magiunul natural de prune de Topoloveni a fost medaliat, joi, de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu ‘Super Taste Award’, fiind primul produs tradiţional din România care primeşte o astfel de distincţie din partea renumitului institut.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare, a evidenţiat că acest aliment este sută la sută natural, autentic românesc, un produs care nu conţine zahăr şi nici conservanţi.

Specialistul a subliniat că datorită faptului că nu conţine zaharuri adăugate ci numai pe cel din prune, nu are conservanţi artificiali, ci naturali, este indicat tuturor persoanelor, inclusiv celor care suferă de diabet şi copiilor.

”Substanţa uscată are capacitatea de a se autoconserva. El conţine şi fibre, se poate pune ca adaos în iaurt, dând un gust foarte bun. Este o sursă foarte bună de potasiu, care acţionează asupra sistemului cardiac, lipsa acestuia ducând la artimii”, a explicat prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit specialistului, magiunul este bun şi pentru stările de excitabilitate, combătând nervozitatea şi stările de oboseală. Este laxativ şi reglează colesterolul, este şi un bun detoxifiant.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a evidenţiat importanţa acestui premiu, reliefând că este un eveniment de succes, care ”încununează tradiţia şi perseverenţa pentru un produs care a câştigat o recunoaştere internaţională”.

”Înregistrarea ca indicaţie geografică protejată la Comisia Europeană a primului produs românesc garantează autenticitatea şi calitatea reţetei, ceea ce face ca localitatea Topoloveni să fie recunoscută ca un loc deosebit, unde se produce un produs bun cu calităţi deosebite”, a spus ministrul Agriculturii.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca şi alte produse româneşti să urmeze exemplul acesteia, adăugând că politica agriculturii este aceea de ”promovare a produselor tradiţionale, în acest sens fiind creat Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, cu sediul la Braşov, care are menirea să descopere astfel de produse şi să-i ajute pe producători în demersul obţinerii protecţiei”.

Mihail Dumitru a apreciat că magiunul de Topoloveni va fi ”noul ambasador apreciat în lume al produselor româneşti”.

Bibiana Stanciulov, director general la SC Sonimpex Serv Com SRL – firma care a avut meritul de crea acest produs care a ajuns să fie premiat – a subliniat că magiunul este produs după o reţetă veche din 1914 şi are caracteristici organoleptice deosebite, păstrând aroma, gustul şi savoarea produselor tradiţionale româneşti.

Ea a spus că în prezent lucrează la un nou produs, dulceaţa de căpşuni de Topoloveni, fără zahăr şi fără conservanţi, menţionând că în premieră vor utiliza concentrat de măr.

‘Este prima recunoaştere internaţională a unei mărci tradiţionale, realizată după o reţetă autentică românească de o 100 de ani. Magiunul natural de prune Topoloveni, primul şi singurul produs românesc cu protecţie naţională şi înscris la Bruxelles pentru obţinerea indicaţiei geografice protejate la nivel european, depăşeşte notorietatea naţională prin recunoaşterea internaţională. Cred că prin acest premiu a fost recunoscută calitatea gastronomiei poporului român la nivel internaţional şi a ştiinţei alimentaţiei sănătoase’, a spus Bibiana Stanciulov.

La conferinţa de presă de joi au fost prezenţi primarul din Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, Lucia Romanescu, de la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, Gabriela Berechet, director general la Centrul de Învăţământ Turistic.

AGERPRES / (Cornelia Stanciu)

Mădălina BejenariuŞtiriBio,Ecologie,Fructe,ProducătoriMagiunul natural de prune de Topoloveni a fost medaliat, joi, de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu 'Super Taste Award', fiind primul produs tradiţional din România care primeşte o astfel de distincţie din partea renumitului institut. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de...