ILIE SARBU - INTREVEDERE - REPREZENTANTI AI PRODUCATORILOR SI REAplicarea Codului de Bune Practici, concretizat într-o lege privind comercializarea produselor alimentare, ar putea avea drept consecinţă reducerea preţurilor la alimente cu 30% în următoarele patru luni, ca urmare a eliminării mai multor taxe impuse producătorilor de către retaileri, potrivit specialiştilor în domeniu.

„Contăm pe sprijinul supermarketurilor în punerea în aplicare a acestei legi, cu riscul de a produce anumite nemulţumiri în rândurile acestora. Înţeleg că această lege nu are cum să-i bucure atâta timp cât le poate diminua veniturile, dar trebuie să înţeleagă că pe primul plan, pentru noi, se află consumatorul român“, a spus Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii.

Conform Codului, producătorii îşi vor putea vinde marfa la un preţ mai bun, în condiţiile în care scapă de o serie de taxe impuse de retaileri, precum cea pentru deschiderea unui nou magazin care variază între 1.000-15.000 de euro sau taxa pentru modernizarea magazinelor existente care porneşte de la 1.000 de euro şi ajunge la 5.000 de euro.

„Retailerii spun că vând produsele aproape în pierdere sau cu profit mic, dar de fapt, prin facturile pe care le primeam ulterior, prin aceste taxe, aveau un profit de 30%“, a explicat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

De cealaltă parte, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România spune că legea este neconcurenţială şi va conduce la prăbuşirea industriei de profil.

Despre peripeţiile prin care a trecut această lege, puteţi citi mai multe aici.

Marius CristianOpiniiCodul de bune practici,Hypermarket,Ilie Sârbu,MADPR,ProducătoriAplicarea Codului de Bune Practici, concretizat într-o lege privind comercializarea produselor alimentare, ar putea avea drept consecinţă reducerea preţurilor la alimente cu 30% în următoarele patru luni, ca urmare a eliminării mai multor taxe impuse producătorilor de către retaileri, potrivit specialiştilor în domeniu. „Contăm pe sprijinul supermarketurilor în punerea în...