Orezul poate fi in mai multe variante: orez alb, orez integral, orez brun, salbatic, s.a. Orezul are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos. Caracteristicile benefice pentru sanatate ale orezului decorticat sunt redate de proprietati precum acelea ca, la fiecare 100g, acesta contine 7g de proteine (de la 6,63% pâna la maximum 9,85%), 86.6g de glucide (în special amidon in proportie de aprox. 80%) si 0.8g de lipide.
Glucidele sunt reprezentate de amidon (aflat intr-un procent mare in interiorul boabelor de cereale), de celuloza si hemiceluloza (aflate in straturile de invelis de unde sunt indepartate o data cu taratele). Orezul contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele.

Un lucru foarte interesant si util de stiut este acela ca valoarea biologica a proteinelor de orez este de 86%. Acest lucru implica faptul ca putem asimila 86% din proteinele continute. O valoare biologica de 100 indica faptul ca acea proteina poate fi 100% asimilata.

Asa cum ati vazut mai sus, proteinele nu sunt prezente intr-o cantitate foarte mare în bobul de orez, insa trebuie sa avem in vedere ca au o înalta valoare biologica! Proteinele din orez contin aminoacizi esentiali (coem lisina, metionina si triptofan) si toti cei 18 aminoacizi de care depinde metabolismul corect al omului. Proteinele din orez sunt superioare celor prezente în alte cereale.

Amidonul din orez este sub forma de granule foarte mici (2-10 microni) ceea ce implica faptul ca pot fi usor atacati de sucul gastric.
Este util de stiut faptul ca granulele de amidon din bobul de orez sunt de 70 de ori mai mici decât cele din cartofi.

Orezul integral are o concentratie optima de magneziu iar prezenta potasiului este extraorinar de benefica pentru reducerea aciditatii din sange si pentru mentinerea densitatii osoase. Acest fapt ajuta la prevenirea riscului de osteoporoza. Prezenta potasiului recomanda orezul si în bolile cardio-renale.

Orezul integral are calitati net superioare celui decorticat: contine complexul vitaminic B (mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, are mai multa fibra si mai multi acizi grasi esentiali nesaturati. Substantele care fac orezul hranitor sunt depozitate preponderent in straturile superioare, care sunt inlaturate in timpul prelucrarii si rafinarii. Orezul alb, decorticat, nu contine vitamina B1, asa incat nu va recomandam sa il consumati singur pe termen lung, ci doar în combinatie cu legume, ciuperci sau carne. In cazul cerealelor rafinate membrana exterioara si germenul sunt inlaturate in procesul de productie, ramanand doar membrana interioara. Astfel se pierde o mare parte din valoarea nutritiva a bobului.

Sursa: Prodieta.ro

Mădălina BejenariuMozaicOrez,Sfaturi,TehniciOrezul poate fi in mai multe variante: orez alb, orez integral, orez brun, salbatic, s.a. Orezul are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos. Caracteristicile benefice pentru sanatate ale orezului decorticat sunt redate de proprietati precum acelea ca, la...