O rețetă estivală absolut excelentă, simplu de făcut și foarte gustoasă. Plus că mai are și avantajul că soiul legumelor nu e câtuși de puțin bătut în cuie, puteți să le adaptați după sezon și pofte fără niciun fel de problemă. Doar proaspete și gustoase să fie!

Pentru a o duce la bun sfârșit aveți nevoie de 300 g paste, genul scurt și gros (penne, rigatoni, maccheroncini etc.), 1 ceapă, 1 cățel de usturoi, 1 vânătă mică, 1 dovlecel potrivit, 1 tulpină de țelină verde, 2 roșii, 4 linguri de ulei de măsline, cimbru, puțină salvie, sare, piper și 1 păhărel de vin roșu sec. Pentru sos vă mai trebuie 100 g pecorino, proaspăt ras, 1 pahar mic (200 ml) de smântână, 3 gălbenușuri, sare, piper, nucșoară, eventual ceva verdețuri proaspete (eu am pus pătrunjel și arpagic verde, dar puteți folosi ce vă place sau ce aveți la îndemână). În fine, niște unt pentru uns forma și cu asta basta, trecem la treabă.

Curățați și tocați mărunt ceapa și usturoiul. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și sâmburi, tocați-le cubulețe mici. Spălați legumele, uscați-le (lăsați coaja în pace) și tăiați-le, vinetele cuburi mici (1 cm latura, să zicem), dovlecelul și țelina rondele fine.

Încingeți uleiul într-o tigaie corespunzătoare și căliți mai întâi ceapa și usturoiul. Adăugați vinetele, țelina și dovleceii, continuați prăjirea câteva minute, puneți și roșiile, vinul, cimbrul, salvia (tocate amândouă) sarea și piperul, amestecați și lăsați totul să fiarbă la foc moale, descoperit, până când legumele sunt moi, iar lichidul a scăzut la jumătate.

Fierbeți pastele în 3 l de apă sărată, scurgeți-le și amestecați-le cu legumele. Puneți totul într-o formă care merge la cuptor, bine unsă cu unt.

Bateți brânza cu smântâna, gălbenușurile și brânza, adăugați verdețurile, nucsoara, mai amestecați o dată și turnați uniform sosul peste paste.

Coaceți timp de 20-25 de minute, în cuptorul încins dinainte la 200ºC. Eventual, puteți presăra deasupra pesmet amestecat cu parmezan (cașcaval) ras, plus niște cubulețe de unt, ca să se formeze o crustă crocantă.

Serviți cald, în formă.

Marius CristianReţeteLegume,Paste,retete,retete culinareO rețetă estivală absolut excelentă, simplu de făcut și foarte gustoasă. Plus că mai are și avantajul că soiul legumelor nu e câtuși de puțin bătut în cuie, puteți să le adaptați după sezon și pofte fără niciun fel de problemă. Doar proaspete și gustoase să fie! Pentru a o...