Dintre soiurile traditionale romanesti doar Fetestile (neagra, regala si alba), insotite de Grasa si Busuioaca, au avut parte de un PR mai bun, de-a lungul timpului. In ultimii ani, pe piata vinului de la noi a aparut insa o tendinta a promovarii soiurilor autohtone si, din cand in cand, si-a facut aparitia si cate un exponent reusit din soiurile autohtone Cramposie, Zghihara, Novac, Babeasca sau Negru de Dragasani, vinuri care au reusit sa impresioneze prin expresia aromatica unica, diferita de cea a soiurilor internationale.

Ultimul experiment reusit de acest gen este Plavaie Livia 2010 (IG Dealurile Vrancei, sec, 12% vol. alc), produs de Crama Girboiu intr-un lot de doar 2000 de sticle. Vinul trimite aromatic catre Sauvignon blanc, dar are puterea sa etaleze si ceva in plus. Aromele sale amintesc de coaja de lamaie, soc si fructul pasiunii, sprijinite de niste senzatii dulci de flori albe. Gustul citric, de caise verzi, mieji prajiti si mar copt, este foarte bine sustinut de aciditatea ridicata, vegetala. Finalul este lung, condimentat si proaspat, cu unele tonuri placute de violete. In degustarea Vinul.Ro, Plavaie Livia 2010 a primit 78 de puncte, fiind incadrat in categoria vinurilor peste medie.

Plavaie Livia 2010 poate fi achizitionat din magazinele specializate si de pe portalurile de profil cu aproximativ 23 de lei.

Răzvan AvramVinuriVinDintre soiurile traditionale romanesti doar Fetestile (neagra, regala si alba), insotite de Grasa si Busuioaca, au avut parte de un PR mai bun, de-a lungul timpului. In ultimii ani, pe piata vinului de la noi a aparut insa o tendinta a promovarii soiurilor autohtone si, din cand in cand,...