Ne mai desparte doar o saptamana pana la a treia editie a concursului international de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011, competitie care se va desfasura in perioada 2-4 noiembrie la Arenele BNR din Cotroceni. Un concurs in care vor fi degustate si notate 328 de vinuri, mai multe decat la precedentele doua editii. Cele mai multe sunt vinuri romanesti, dar in concurs vor intra si cateva probe de peste hotare, inscrise fie direct de producatori, fie de importatorii si distribuitorii din Romania. La sectiunea HoReCa, producatorii au inscris 172 de probe, celelalte 156, concurente in sectiunea retail, fiind achizionate din hypermarketuri.

Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 este un concurs in care, pentru prima data in tara noastra, in juriu vor fi mai multi straini decat reprezentanti ai Romaniei. Dintre cei 20 de jurati, 14 provin de peste hotare, unul dintre ei fiind, tot o premiera pentru Romania, unul dintre cei
numai 288 de Master of Wine, Caroline Gilby. Alaturi de aceasta, la Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011 vor mai degusta si puncta vinurile din concurs Luigi Salvo, Roberto Gatti, Fabio Pracchia, Maddalena Mazzeschi (Italia), Christian Callec (Olanda), Alvaro Cerrada Bueno, Antonio Casado (Spania), Richard Fox (Marea Britanie), Marina Karakonova (Bulgaria), Tamas Dobos (Ungaria), Marc Dworkin, Bruno Merle (Franta) si Yves Paquier (Elvetia). Adica jurnalisti europeni de vin, unii cu functii de conducere in cadrul Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin (FIJEV), oenologi, consultanti.

Jurizarea va avea loc intr-o sala cu luminozitate, temperatura si umiditate controlata, precum si cu un serviciu pe masura: aerare corecta, pahare de degustare standard si monitorizare constanta a temperaturii vinurilor. Punctajele finale pentru fiecare proba vor fi realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Notele acordate sunt cuprinse intre 0 si 100 puncte, conform fiselor de degustare Vinul.Ro. Probele ce vor intra in concurs vor fi selectate in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare si rest de zahar. Degustarile pentru toate seriile se vor realiza in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juratilor fiind anul de recolta si categoria de pret.

Partenerii evenimentului sunt Blue Air, Valdo Invest, Organizatia Somelierilor din Romania-2011 si PNVV.

Răzvan AvramEvenimentepremiile de excelenta vinul.ro,vinul.roNe mai desparte doar o saptamana pana la a treia editie a concursului international de vinuri Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2011, competitie care se va desfasura in perioada 2-4 noiembrie la Arenele BNR din Cotroceni. Un concurs in care vor fi degustate si notate 328 de vinuri, mai multe...