Dailybusiness.ro: 229 tone de carne si produse din carne, retrase de la comercializare. Sanctiuni de 71.500 lei

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale efectuate miercuri.

Verificarile au fost demarate in urma informatiilor referitoare la existenta la comercializare si in depozite a unor cantitati de carne alterate si cu data durabilitatii minimale depasita.

Potrivit presedintelui ANPC, Marius Dunca, citat de Agerpres, inspectorii institutiei vor incepe, de joi, controale in supermarketurile din toata tara.

Anchetatorii au facut miercuri perchezitii la peste 100 de adrese din Capitala si din mai multe judete, in cazul unei retele ai carei membri sunt suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani, dupa ce ar fi livrat in magazine tone de produse din carne alterata.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri ca evaziunea fiscala la carne este de 30-40% din piata, in scadere de la peste 50% in urma cu doi ani, iar marfa care ajunge in depozite fara documente este greu de controlat de autoritatile sanitar-veterinare.

Potrivit Mediafax, ministrul a adaugat ca atunci cand se vorbeste despre evaziune fiscala si despre marfa care intra in tara sau care ajunge in anumite depozite fara documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai usor de evitat de catre cei care fac evaziune.

El spune ca solutiile ca alimente alterate sa nu mai ajunga in rafturi sunt intarirea controalelor si combaterea evaziunii fiscale. “Faptul ca astazi am vazut o retea intreaga scoasa la suprafata nu reprezinta decat un rezultat al faptului ca autoritatile isi fac datoria”, a mai spus Constantin.

Agrointeligenta.ro: Ce se ascunde în spatele scandalului “cărnii alterate” (Vlad Macovei)

În tot acest vârtej al informaţiilor pe jumătate verificate legate de tonele de carne cu termenul de valabilitate depăşit, este util un demers care să pună lucrurile cap la cap şi care să explice de fapt ce se întâmplă în spatele isteriei mediatice.

Siguranţa alimentară a populaţiei este extrem de importantă şi nimeni nu ar trebui să se joace cu panica oamenilor doar pentru un politicianism de cea mai joasă speţă. Şi este de cea mai joasă speţă pentru că jonglează cu frica oamenilor. Conform informaţiilor furnizate de sursele Agrointeligenţa din industria alimentară, administraţia de stat centrală şi locală dar şi din zona politică, la această oră se pot afirma nişte lucruri extrem de răspicat.

1. Scandalul cărnii este unul de natură fiscală şi nu de siguranţa alimentară. DIICOT investighează evaziunea fiscală, dosarul este vechi iar în timpul anchetei s-a intrat în nişte depozite unde se aflau şi loturi de carne şi preparate din carne expirate.

2. În depozitele respective este normal să se afle aceste loturi, în spaţii desemnate ca atare, pentru a putea fi distruse. Faptul că într-un depozit se află carne stricată nu înseamnă intenţia de a o introduce în consumul populaţiei.

3. Nu s-a înregistrat nici un caz de toxiinfencţie alimentară majoră la nivelul ţării în general, şi al judeţelor vizate în particular, care să indice că asemenea loturi de carne au ajuns la consum.

4. La Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) se află un preşedinte interimar care a fost numit în funcţie după demiterea liberalului Bogdan Nica. Marius Dunca, fost vicepreşedinte şi actualmente interimar, şi-a propus să îi arate premierului Ponta că merită să fie păstrat în funcţie şi că activitatea sa este de impact. Din păcate Dunca a jucat iresponsabil acest scandal, mediatizarea fiind extrem de riscantă şi concentrată pe accentuarea panicii populaţiei pentru a lua prim-planul. ANPC nu are nici specialiştii şi nici echipamentul de laborator necesar pentru a face analize. ANPC a intrat în nişte depozite unde a găsit carne şi preparate din carne cu etichete netraduse sau care indică termen de valabilitate depăşit. Nu ne-a spus dacă această carne urma a fi neutralizată. Foarte important, Marius Dunca a fost preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a Tineretului Social Democrat (TSD). A fost, în perioada iunie – noiembrie 2009, director coordonator al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov.

5. La Braşov se închide cercul. Pentru că aproape tot tirul mediatic a fost concentrat pe Braşov, unde se fac presiuni din partea unor influenţi lideri PSD din zonă de a fi schimbat şeful DSVSA Braşov, Dorin Enache. Protecţia Consumatorului Braşov este folosită pe post de bâtă pentru schimbarea lui Enache. Nu există prea multe ce i se pot reproşa lui Enache. Este un profesionist respectat şi a reuşit câteva performanţe notabile chiar: în perioada Sărbătorilor de Iarnă nu a fost nici un caz de toxiinfecţie alimentară în judeţul Braşov, care gemea de turişti. Din păcate pentru ”puciştii cărnii alterate”, totul a fost dezamorsat la Braşov – carnea respectivă nu era destinată consumului şi se afla sub sechestru.

6. Concluzia: când lupta pentru ocuparea unui scaun sau pentru tragerea unui scaun se ajunge la jocul cu panica populaţiei legată de siguranţa alimentară ajungem aici, la isterie colectivă, la scăderea consumului, la producători în faliment, la oameni în şomaj. Uităm prea repede de scandalul cărnii de curcan cu antibiotice de anul trecut. O furtună într-un pahar cu apă care a pus pe butuci un combinat de creştere a păsărilor, culmea, tot din judeţul Braşov. De abia acest gen de situaţii reprezintă un caz de afectare a siguranţei naţionale iar premierul Ponta ar trebui să reacţioneze: să îl schimbe din funcţie pe Marius Dunca şi să ceară oprirea acestui război politic care se poartă înspăimântând fără motiv consumatorii!

BonChefOpiniiDailybusiness.ro: 229 tone de carne si produse din carne, retrase de la comercializare. Sanctiuni de 71.500 lei Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici in cadrul unor controale...