Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba. Se fierb, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu nu pachetel cu sare de lamiie. Zeama se lasa acoperita pina a doua zi, apoi se filtreaza printr-un tifon.

La 1 l zeama se pune 1 kg zahar; se amesteca pe foc, pina cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba inca 10 minute, intr-un vas mare. Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc. Se amesteca in timpul fierberii ca sa dispara spuma.

Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pana a doua zi, ca sa se sterilizeze. Se poate pune 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama. Siropul se fierbe numai 10 minute, ca sa se distruga fermentii, apoi se ia spuma.

Se poate turna si rece in sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta si nici nu va mai mucegai, oricat timp se va tine dezlegat. Nu trebuie sa se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan. Se serveste cu apa minerala si gheata.

Mădălina BejenariuMozaicCocktail,Sirop de trandafiriSe aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba. Se fierb, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu nu pachetel cu sare de lamiie. Zeama se lasa acoperita pina a doua zi, apoi se filtreaza printr-un tifon. La 1 l zeama...