In anumite perioade ale istoriei, sofranul a fost mai scump ca aurul. Chiar si acum, sofranul este cel mai scump condiment din lume si se bucura de o pozitie privilegiata printre condimente.

Florile de sofran uscate sunt foarte apreciate in lume pentru aroma lor inconfundabila. Planta se poate cultiva in vase pe balconul, terasa sau chiar in apartamentul nostru, pentru a avea la indemana pretioasa sa  recolta.

Romanii utilizau sofranul pe post de parfum, presarandu-l in bai si alte incaperi de mici dimensiuni. in Evul Mediu era utilizat in bucataria pretentioasa a nobililor, tocmai datorita faptului ca era considerat simbolul bogatiei din cauza costului sau foarte ridicat.
Se presupune ca sofranul este originar din insula Creta (denumit „krokos”), dar unele documente amintesc de sumerienii care il utilizau acum 5000 de ani. Grecii si arabii foloseau sofranul si pe post de puternic afrodisiac.  Azi este cultivat din Spania pana in India, aceste doua tari fiind si cele mai mari producatoare de sofran, adica 80% din productia totala mondiala, care ajunge la 300 t pe an.

Sofranul se vinde ca planta medicinala, mai ales sub forma de flori uscate, dar si sub forma de pulbere. Deoarece valoros este doar pistilul florii, recoltarea se face manual, necesitand mult timp, concentrare si atentie, motiv ce contribuie la pretul sau foarte ridicat.
Aroma sofranului, inconfundabila, este usor picanta, dulce-amaruie, planta fiind utilizata atat pentru a colora mancarea (in galben sau portocaliu) cat si pentru parfumul sau usor hipnotic. Se adauga la mancarurile de orez, budinci, paste fainoase cu sosuri rafinate, preparate de peste. Foarte importanta este cantitatea condimentului presarat peste mancare: doar o priza (de 0,20 g) de flori uscate. Daca se consuma o cantitate mai mare, condimentul devine nociv, creand tulburari importante de comportament.

Mădălina BejenariuMozaicCondimente,Sfaturi,sofran,TehniciIn anumite perioade ale istoriei, sofranul a fost mai scump ca aurul. Chiar si acum, sofranul este cel mai scump condiment din lume si se bucura de o pozitie privilegiata printre condimente. Florile de sofran uscate sunt foarte apreciate in lume pentru aroma lor inconfundabila. Planta se poate cultiva in...