La origini, paella era considerată mâncarea celor săraci și conținea cam ce avea spaniolul la îndemână prin gospodărie. Astăzi, a devenit emblema culinară a Spaniei și un preparat popular și apreciat în lumea largă.

Denumirea provine de la vasul în care este gătită. “Paella” este cuvântul valencian pentru o tigaie fabricată în mod tradițional din fier, rotundă și nu foarte adâncă, cu două mânere laterale. Odată cu apariția orezului în peninsula iberică, țăranii valencieni folosesc tigaia respectivă pentru a prepara orezul alături de roșii, ceapă și melci sau iepure sau, în ocazii speciale, pui. Până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, paella își câștigă drepturi depline ca ambasador gastronomic al Spaniei.

Pentru nostalgici sau pentru cei care nu mai au răbdare până să încerce varianta originală la ea acasă, iată în continuare o rețetă ușoară și aromată, pentru 4 persoane. Se cuvine spus de la bun început că o paella reușită are nevoie în primul rând de vasul de fier respectiv, însă acesta poate fi înlocuit cu o tigaie încăpătoare. Necesare ar fi și fructele de mare proaspete – dar și aici, ne descurcăm cu ce avem: nu trebuie să lipsească diferite tipuri de scoici – precum midii sau vongole – și creveții; uleiul de măsline, 200 grame de orez cu bobul lung, usturoiul, ardeiul iute uscat și pisat, șofranul, apă, sau mai bine apă în care a fiert niște pește, pastă de roșii și sare (dacă se poate, sare marină). Fructele de mare se călesc în uleiul încins pentru 2 minute, se adaugă sosul de roșii, usturoiul, orezul și praful de ardei iute. Ingredientele se amestecă pe foc, se adaugă apa în care a fiert peștele și se lasă la foc mic timp de 25 de minute, să mai scadă dar fără să devină prea fiert. Cu 10 minute înainte să fie gata, se adaugă scoicile, se lasă până se deschid, după care paella poate fi asortată cu un pahar de vin alb sau rose bine răcit, sec sau demisec.

Cristina StănescuReţetepaellaLa origini, paella era considerată mâncarea celor săraci și conținea cam ce avea spaniolul la îndemână prin gospodărie. Astăzi, a devenit emblema culinară a Spaniei și un preparat popular și apreciat în lumea largă. Denumirea provine de la vasul în care este gătită. “Paella” este cuvântul valencian pentru o tigaie...