Revista Forbes a realizat nu demult, cu sprijinul lui George Taber (autorul lucrării „In Search of Bacchus: Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism.“) un top al celor mai plăcute 10 destinaţii pentru turiştii vinicoli. Desigur că nici un loc din ipoteticul „Drum al vinului“ din „Land of choice“ nu este prezent, dar măcar cei interesaţi au posibilitatea să vadă ce au făcut alţii, iar restul să comenteze că nici SUA nu sunt prezente.

Castello Banfi

1. Castello Banfi, Toscana, Italia
Denumită la vremea ei „cel mai mare proiect realizat vreodată pentru obţinerea vinurilor de calitate“ afacerea a fost iniţiată în 1978 de doi fraţi italo-americani, John şi Harry Mariani. 2830 de hectare, pe versantul sudic de lângă Montalcino, pe care sunt cultivate în principal soiurile Sangiovese şi Moscadello, dar şi internaţionalele Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc Cabernet Sauvignon, Syrah sau Merlot. Vizitatorii găsesc aici un minunat castel, cu două excelente restaurante, o sală de degustare şi pot vizita pivniţele.

Montes

2. Montes, Colchagua Valley, Chile
Montes este poate cel mai cunoscut producător chilian, dar şi unul dintre cei mai excentrici. „Este singura cramă din lume unde vinurile se maturează pe un fundal sonor constituit din cantate gregoriene“, spune Taber.

ken_forrester

3. Ken Forrester, Stellenbosch, Africa de Sud
Stellenbosch este considerat unul din cele mai frumoase arealuri vitivinicole, cu un climat mediteraneean şi un peisaj amintind de Napa Valley, dar fără mulţimi bulucite. Winemaker-ul Ken Forrester şi-a făcut ucenicia în Valea Loarei, abia mai apoi punându-şi în aplicare talentele acasă.

fournier

4. Fournier, Mendoza, Argentina
Crama se află situată doar la vreo 15 km de Anzi, „aşa că pe fundal puteţi vedea în orice moment al anului piscurile înzăpezite“. Crama are un design modern, aproape ca o navetă spaţială aterizată în mijlocul unui deşert.

Leeuwin Estate Vineyards

5. Leeuwin Estate, Margaret River, Australia
Margaret River e mai aproape de Singapore decât de Melbourne, aşa că e oleacă de drum până acolo. „E o zonă mică, producătoare însă de vinuri excepţionale“, spune Taber. Peisajul este magnific, dominat de păduri bătrâne.

Felton Road

6. Felton Road, Central Otago, Noua Zeelandă
Sosit relativ recent în lumea vinului, Central Otago este cea mai sudică regiune viticolă de pe planetă. Unele zone, precum Gibbston Valley, sunt mai frumoase decât altele, cum ar fi Bannockburn, locul unde se află Felton Road. Dar superstarurile provenite din Pinot Noir-ul din Otago, precum Carrick, Mt. Difficulty, Akarua şi Felton Road sunt toate aici, în Bannockburn.

Bodegas Ysios

7. Bodegas Ysios, Rioja, Spania
Zona a deveniot celebră în ultimii ani şi datorită arhitecturii futuriste. Santiago Calatrava, cel care a proiectat Bodegas Ysios, s-a inspirat din profilul muntos aflat chiar în spate. „Dar fac şi un vin extraordinar“, spune Taber.

Quinta do Portal

8. Quinta do Portal, Douro Valley, Portugalia
Ţinând cont şi de faptul că aici se ajunge destul de greu, pe serpentine înguste bătute de vânt, e cazul să rămâneţi peste noapte, mai ales că n-are rost să vă mulţumiţi cu un singur pahar de vin. „Au un hotel foarte bun, care oferă privelişti minunate“, spune Taber.

Chateau Lynch-Bages

9. Chateau Lynch-Bages, Bordeaux, France
Se ştie că în se produc unele din cele mai bune vinuri din lume. Dar până nu demult, regiunea nu era renumită pentru peisaje magnifice sau condiţii bune pentru turişti. Lynch-Bages oferă acum un hotel, restaurante şi shopping.

Peter Jakob

10. Peter Jakob Kuhn Oestrich, Rhein/Mosel, Germania
Este una din cele mai romantice zone din lume, cu castele în vârf de munte şi cu o cramă primitoare. Iar vinurile sunt acum acum mai bune decât au fost vreodată

Marius CristianVinuriDrumul Vinului,Turism,Vin,ViticulturăRevista Forbes a realizat nu demult, cu sprijinul lui George Taber (autorul lucrării „In Search of Bacchus: Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism.“) un top al celor mai plăcute 10 destinaţii pentru turiştii vinicoli. Desigur că nici un loc din ipoteticul „Drum al vinului“ din „Land of...