Mâncarea, în pas cu lumea, evoluează. Ne-am obișnuit deja cu ideea de pește crud (sushi) și suc de cactus (cactus juice), însă arta gastronomiei nu va înceta niciodată să ne surprindă. Site-ul listverse.com a facut un top a celor mai neobișnuite ingrediente folosite în bucătăria de astăzi, iar autorul se întreba la fiecare poziție „Cine le-a încercat pe toate acestea ca să-și dea seama că merg în mâncare?”

10. AUR
Aurul este unul din cele mai populare metale folosite în bijuterii. Adițional, a devenit foarte „la modă” uzul său în bucătărie ca aditiv alimentar (E175). Băuturile alcoolice și dulciurile cu aur sunt foarte populare. Mâncărurile în care se folosesc foițele de aur sunt de regulă deserturile, băuturile alcoolice și cocktail-urile, însă lista nu se limitează. Praful de aur poate fi presărat peste orice tip de preparat, pentru decor. Foița de aur este comestibilă și nu are valori nutriționale, dar nici nu crează alergii.
9. VIRUSURI
Există bacteriofagi care se folosesc în componența mâncărurilor, în special la semi-preparate. Bacteriofagul este un virus care atacă bacteria, iar roul său este de a preveni răspândirea microbilor din preparatul respectiv. Nu se cere menționarea prezenței virusului pe etichetă atâta timp cât este folosit conform reglementărilor.

8. BORAX
Boraxul este un mineral folosit ca materie primă în obținerea porțelanului, săpunului, insecticidului, dar și un ingredient alimentar. Există națiuni care îl utilizează pentru conservarea alimentelor precum caviarul, tăiețeii asiatici, chiftelele și orezul fiert. Figurează ca aditivul E258 și poate deveni foarte toxic în cantați care depășesc limita recomandată.
7. GURDON DE HUILĂ
Pe vremuri, amarantul (plantă de culoare roșie) era folosit ca și colorant alimentar (roșu). Testele științifice au descopeit că poate fi toxic, așa că l-au înlocuit cu roșu allura, cunoscut ca E129. Acest aditiv provine din gudronul de huilă (lichid vâscos extras din huilă) și se găsește dulciuri și sucuri. Nu se menționează niciunde că nontoxic, doar că „nu este la fel de toxic precum amarantul”.
6. LAC
Mai exact, este vorba de șelac (rășină folosită la lustruire), foarte comun printre meșterii care lucrează în construcții. Șelacul este utilizat în industria dulciurilor (dă lucuiul bomboanelor) și în coacere. Printre produsele care conțin șelac, probabil cele mai cunoscute sunt bomboanele Skittles. Rășina naturală din care este făcut acest aditiv provine din secreția unui gândac. Femela elimină substanța  pe ramurile copacilor pentru a favoriza lipirea coconilor.

5. GÂNDACI
Carminul și coșenila sunt doi coloranți roșii care provin din gândacul „Coșenilă”.  Coșenila se obține prin uscarea și pulverizarea întregului corp a gândacului, în timp ce carminul este un derviat din praful obținut. Insectele sunt de regulă ucise prin fierbere – perioada de timp petrecută în apă determină nivelul de roșeață care poate fi de la un portocaliu deschis la roșu aprins. Pentru obținerea unui kilogram de substanță este nevoie de 155000 de gândaci. Aditivul se întâlnește în specialitățile vegetariene, dulciuri și băuturi alcoolice. Nu întrebați cine s-a gândit la asta!

4. ȚIGĂRI
Pe când unele campanii se dădeau de ceasul morții să reducă consumul de țigări, cineva a venit cu replica: „Dacă nu poți să o fumezi, mănânc-o!”. Așa a apărut ideea de „ceai de nicotină” care se prepară astfel: se lasă o țigară sau mai multe pe fundul unei sticle de băuturi spirtoase (cel mai recomandat este coniacul) și se așteaptă ca nicotina să-și facă efectul. Conținutul țigării va influența aroma și culoarea băuturii, iar produsul obținut se zvonește că ar fi foarte bun.

3. FUND DE CASTOR
Excreția castorului (castoreum) nu a putut fi sintetizată, drept pentru care se folosește și astăzi în industria alimentară. Este cel mai des întâlnită în aditivi de îmbunătățire a aromei de zmeură, dar și în dulciuri și țigări.

2. PĂR UMAN
L-cisteina este un aminoacid natural, folosit în panificație pentru că oferă un aspect pufos produselor și contribuie la aroma acestora. Se găsește în covrigi, gogși, pâine etc. Cel mai ieftin mod de a produce acest aminoacid este printr-un proces de exploatare chimică a părului uman.

1. SCATOL
Scatolul este o substanță rezultată din descompunerea materilor fecale. Acest ingredient este regăsit în țigări și înghețată și contribuie la aromă și gust. Totuși, cel mai mult folos îl acordă industriei parfumurilor. Paradoxal?
Alexandra HolhoşMozaicaur,bauturi alcoolice,carmin,cosenila,E-uri,gandaci,mancare,tigari,top,virusuriMâncarea, în pas cu lumea, evoluează. Ne-am obișnuit deja cu ideea de pește crud (sushi) și suc de cactus (cactus juice), însă arta gastronomiei nu va înceta niciodată să ne surprindă. Site-ul listverse.com a facut un top a celor mai neobișnuite ingrediente folosite în bucătăria de astăzi, iar autorul...