tzatzikiMâncarea ce urmează e una foarte versatilă, jucând, în funcţie de context, rol de aperitiv, salată, sau chiar sos, pentru souvlaki sau gyros. Plus că umblă de nebună din Orientul Mijlociu până în Balcani, transformându-se chiar şi în supă, dar servită întotdeauna rece şi păstrându-şi mereu ingredientele de bază: iaurt, castraveţi şi usturoi. Fie că mâncaţi ovdukh în Caucaz, mast-o-khiar în Iran sau Afganistan, jajeek în Irak, cacik în Turcia, ttalattouri în Cipru, tarator în Bulgaria şi Macedonia, diferenţele nu-s atât de mari cât să ascundă originea comună.

Ei, dar să ne-ntoarcem la tzatziki-ul nostru, că pe el l-am anunţat în titlu. Dintre extrem de multele variante posibile, am ales-o ca bază pe cea povestită de Sofia Skoura (Traditional Greek Cooking, Fytrakis Publications, Atena, 1998), care ne indică să ne aprovizionăm cu:

½ kg de iaurt, bine scurs
1 castravete lung de seră
2 căţei mari de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
1 lingură de oţet
sare
piper

Pisaţi usturoiul cu puţină sare, adăugaţi ceva oţet şi transformaţi în pastă. Bateţi bine uleiul cu restul de oţet şi adăugaţi-l la usturoi. Curăţaţi castravetele, tăiaţi-l bucăţele mici. Puneţi iaurtul într-un castron, adăugaţi treptat amestecul de usturoi, ulei şi oţet, apoi bucăţelele de castravete, amestecând tot timpul. Reglaţi de sare&piper şi serviţi imediat.

Şi acuma variantele. Fireşte că usturoiul poate fi mai mult sau mai puţin, după gust, iar castravetele poate fi înlocuit cu echivalentul în castraveciori mici, de sezon (tot curăţaţi, tot tocaţi). Experienţa m-a învăţat că tzatziki-ul n-are decât de câştigat dacă îl ţinem la frigider 2-3 ore înainte de a-l servi, dar în cazul asta e musai să presăram castravetele cu sare, să se scurgă bine (chiar putem să-l stoarcem uşor înainte de a-l adăuga la iaurt). Şi că veni vorba de iaurt, grecii spun că poate fi de oaie sau de capră, dar un bun amic mi-a zis că ăla de bivoliţă le depăşeşte pe toate la preparaţia asta (n-am încercat încă, dar îl cred, că se pricepe). Şi, deloc în ultimul rând, puteţi să adăugaţi şi ceva verdeţuri tocate foarte mărunt; mărar şi pătrunjel în principiu, eventual şi (sau numai) mentă, dacă vă place şi aveţi de unde.

Puteţi să-l serviţi doar cu pâine, să-l măritaţi cu fripturi la grătar, să-l turnaţi peste cartofi prăjiţi ori, după cum spuneam la început, să-l folosiţi ca sos pentru souvlaki sau gyros. Plăcerea dumneavoastră e singura limită.

Marius CristianReţeteAperitiv,Castraveţi,Grecia,Iaurt,Mentă,UsturoiMâncarea ce urmează e una foarte versatilă, jucând, în funcţie de context, rol de aperitiv, salată, sau chiar sos, pentru souvlaki sau gyros. Plus că umblă de nebună din Orientul Mijlociu până în Balcani, transformându-se chiar şi în supă, dar servită întotdeauna rece şi păstrându-şi mereu ingredientele de bază:...