Marcel Sabate la Good Point1Interviu cu Marcel Sabaté, proprietarul şi vinificatorul cramei Castellroig, aflat recent în vizită la Iaşi pentru o prezentare de vinuri la magazinul Good Point

Sunteţi un cunoscut promotor al ceea ce se cheamă „vin de terroir“. Cum aţi putea defini această categorie de vinuri?

Pentru mine a produce „vin de terroir“ înseamnă în primul rând să-ţi respecţi zona şi să-i dai o identitate, să-ţi valorifici la maximum calităţile pământului, cultivând exact acele soiuri de struguri care, pe de o parte, reprezintă regiunea şi, pe de altă parte, se dezvoltă optim pe fiecare tip de sol în parte. La noi sunt două tipuri mari de soluri, soluri recente, aluvionare, şi vechi, miocenice. E foarte important să le tratăm diferenţiat din punctul de vedere al culturilor. Fiecare strugure are un teren care i se potriveşte, iar dacă este cultivat pe varietaţi diferite de sol, şi recoltarea va fi diferită. Scopul final rămâne, fireşte, acela de a crea un vin cât mai bun şi specific zonei.

Care ar fi diferenţa dintre vin de terroir şi vinurile cu denumire de origine controlată (DOC)?

Vinul „de terroir“ are ca principală calitate specificitatea. Vinurile cu origine controlată sunt mai „globale“. Pentru mine vinul „de terroir“ trebuie să fie produs în cantităţi mici, tocmai pentru a-i putea respecta reprezentativitatea, detaliile şi nuanţele care definesc zona.

Deci un „vin de terroir“ poate avea denumire de origine controlată, dar nu e obligatoriu ca un DOC să fie în acelaşi timp reprezentativ pentru terroir.

Problema e puţin mai complicată. Uitaţi, pe sticlele astea (arată spre spumante – n.n.) scrie şi Cava, şi Penedès, adică două denumiri de origine controlate. Până la urmă, ideea e că DOC a devenit mai curând o noţiune legislativă, iar pe noi ne interesează să facem vinuri bune, care să ne reprezinte, atât zona cât şi pe noi, ca producători.

Marcel Sabate la Good PointSpuneaţi într-un alt interviu că aţi determinat prin încercări repetate să vedeţi care soi de viţă se potriveşte pe fiecare tip de sol. Întrebarea mea este: v-ar tenta să încercaţi şi cu soiuri din altă parte, din România, să spunem…

În România?

Nu, nu, în Spania, pe pământurile dumneavoastră? Fetească Neagră, să spunem…

Da, da, îmi place Feteasca…

…sau vinul „de terroir“ trebuie să fie făcut neapărat în zona de origine a strugurilor? Struguri româneşti pe pământ românesc, viţă catalană pe sol catalan şi aşa mai departe?

Vinul de terroir trebuie să fie vinul „de aici“, adică din zona lui. Aş pune Fetească dacă aş avea podgorie în România. Siguri, sunt şi soiuri precum Cabernet, Merlot, Chardonnay, Pinot, care sunt deja internaţionale, dar ce defineşte vinul „de terroir“ sunt strugurii din zonă. Aproape sigur ar ieşi vinuri bune şi la mine din strugurii enumeraţi mai sus, dar n-ar mai fi specifice. Aşa că folosesc în proporţie de 90% strugurii locului.

Dacă tot a venit vorba de Fetească şi spuneaţi că vă place, v-ar place să cumpăraţi pământ aici şi să vă apucaţi să faceţi vin cu soiurile noastre vechi, să le adăugaţi la palmares?

Nu mai spuneţi asta că n-am să mai pot dormi la noapte (râde). Am gustat Fetească Neagră şi m-a încântat, are un potenţial absolut fantastic, mi-ar place ca în viitor să pot face aşa ceva. Am să ţin minte ideea asta.

Cel puţin din punctul meu de vedere, un „vin de terroir“, mai ales aşa cum a fost el definit de francezi, trebuie să se asorteze şi cu mâncărurile specifice regiunii. La dumneavoastră care este situaţia din acest punct de vedere?

După părerea mea, sigur că vinurile pe care le fac se potrivesc cu mâncarea catalană, dar de ce nu şi cu mâncare românească (zâmbeşte). La pui întotdeauna va merge un Xarel-lo, trebuie doar încercat.

Vin si cava Castellroig la Good PointAveţi cinci vinuri cu punctaje Parker foarte mari. V-aţi fi mulţumit cu unul singur?

Mai întâi, pentru mine Parker reprezintă doar o singură opinie. O opinie foarte importantă, foarte respectată de unii, contestată de alţii dar, oricum, una singură. În al doilea rând aş fi fost foarte nemulţumit dacă aş fi avut doar un vin de top, iar celelalte mediocre. Vinurile sunt ca şi copiii, mai bine să ai cinci deştepţi, care să se descurce foarte bine în viaţă, decât unul supradotat şi ceilalţi neajutoraţi.

Moltes gràcies!

Marius CristianVinuriCastellroig,Cava,Good Point,Marcel Sabate,Parker,Spania,Vin,Xarel-loInterviu cu Marcel Sabaté, proprietarul şi vinificatorul cramei Castellroig, aflat recent în vizită la Iaşi pentru o prezentare de vinuri la magazinul Good Point Sunteţi un cunoscut promotor al ceea ce se cheamă „vin de terroir“. Cum aţi putea defini această categorie de vinuri? Pentru mine a produce „vin de terroir“...