Pornind de la realitatea potrivit căreia ‘românii gătesc româneşte’, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a realizat prima carte menită să interpreteze şi să rescrie reţetele tradiţionale într-o variantă modernă, axată pe principii nutriţionale.

Prof. dr. Mencinicopschi şi-a lansat marţi cartea ”Revoluţie în bucătărie”, care ne reînvaţă să gătim sănătos, o lucrare în care autorul prezintă felul în care trebuie gătite adevăratele reţete sănătoase, frecvenţa cu care putem mânca felurile preferate, ce ingrediente să cumpărăm şi cum trebuie asociate, cum să le gătim.

Prof. dr. Mencinicopschi a subliniat cu acest prilej că gastronomia modernă nu ţine cont de noţiunile elementare de asociere a elementelor în reţetele care se fac de-a valma, singurul lucru important fiind gustul.

De asemenea, şi obiceiurile alimentare pe care fiecare dintre noi le are pot să ne facă rău sănătăţii, a subliniat prof. Mencinicopschi.

”Acesta este motivul pentru care am scris cartea. Restricţiile pot fi înlocuite cu sfaturi la reţetele tradiţionale care abundă în grăsimi, sare şi combinaţii alimentare nepotrivite, pot fi revizuite astfel încât să se transforme în alternative sănătoase pentru organism”, a explicat prof. dr. Mencinicopschi.

El a accentuat asupra faptului că fiecare persoană în parte este o entitate. Un anumit tip de mâncare care face bine unui anumit tip de persoană nu înseamnă neapărat că-i va face bine şi altei persoane, a accentuat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Mencinicopschi s-a referit şi la dietele pe care le ţin unele persoane şi care provoacă foarte mult rău. În alimentaţie nu poate exista modă, a atras atenţia prof. dr. Mencinicopschi.

Acesta spune că organismul este alcătuit din peste 60.000 de miliarde de celule şi fiecare organism reprezintă o entitate şi trebuie să păstrăm un echilibru. Acesta se poate păstra mâncând sănătos. Desigur, un factor important îl constituie şi mediul în care trăim şi tocmai de aceea trebuie să fim foarte atenţi la ce mâncăm.

”Trebuie să aprovizionăm în permanenţă organismul cu nutrienţi de calitate. Aceşti nutrienţi vor fi luaţi din alimente cât mai puţin prelucrate şi foarte important din fructele şi legumele de sezon apropiate locului în care trăim”, a accentuat specialistul.

El s-a referit şi la starea de spirit care dacă este negativă, blochează digestia indiferent de calitatea alimentelor din farfurie. De asemenea, medicul a mai spus că niciodată nu trebuie să ne forţăm să mâncăm alimente care nu ne plac sau să urmăm tot felul de diete restrictive care ne impun alimente detestate, deoarece toate acestea duc la frustrare cu efecte nocive asupra digestiei şi sănătăţii.

‘Gătiţi cu dragoste, mâncaţi cu dragoste, căci acesta va deveni cel mai preţios ingredient al mâncării care ne va hrăni atât corpul, cât şi spiritul, menţinându-ne şi întârziind bătrâneţea”, ne recomandă prof. dr. Mencinicopschi. El a adăugat că e bine să închinăm fiecare aliment înainte de a-l prepara.

”Romanii spuneau că o mie de paşi după masă te ajută să rămâi tânăr, iar chinezii că o sută de paşi după masă îţi vor asigura 90 de ani de viaţă”, a menţionat Mencinicopschi.

Autorul cărţii atrage atenţia asupra câtorva reguli importante pe care trebuie să le avem în vedere cum ar fi: să nu consumăm deserturi, nici măcar fructe pe stomacul gol sau între mese, să nu bem apă sau lichide înainte, în timpul sau imediat după masă, să consumăm salate, legume cu o jumătate de oră înainte de masă, să ne ridicăm de la masă când încă ne mai e foame, să consumăm zilnic 8 pahare de apă şi 5 porţii de fructe şi legume crude, să nu consumăm alimente foarte calde, la peste 30 grade Celsius, şi nici foarte reci, sub 10 grade Celsius, deoarece perturbă digestia şi creşte riscul de cancer gastric, să nu consumăm mai mult de un aliment concentrat la o masă (orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este aliment concentrat).

Lucrarea ‘Revoluţie în bucătărie’ prezintă informaţii despre cum trebuie să ne hrănim, cum să mâncăm, cum să se asocieze alimentele, cu ce să gătim şi în ce să gătim, informaţii despre zahăr, sare, uleiuri, despre laptele matern care ar trebui să fie primul şi cel mai important aliment şi sunt oferite câteva reţete.

Mădălina BejenariuŞtiriPornind de la realitatea potrivit căreia 'românii gătesc româneşte', directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a realizat prima carte menită să interpreteze şi să rescrie reţetele tradiţionale într-o variantă modernă, axată pe principii nutriţionale. Prof. dr. Mencinicopschi şi-a lansat marţi cartea ''Revoluţie...