Frumosul bucatar britanic, Jamie Oliver, ne marturiseste ca metodele de preparare si condimentare a legumelor sunt favoritele sale. Pentru a ne convinge de acest lucru, ne prezinta o reteta deosebita, prin care transforma banala ceapa intr-o delicatesa: Cele mai bune cepe coapte din lume. Desi reflecta stilul britanic modern, aceasta reteta poate fi preparata cu usurinta in orice bucatarie din Romania. Voi prezenta reteta pentru patru portii.

Se aleg 4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite, ulei de masline, 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt, 4 crengute de rozmarin proaspat, 8 linguri de smantana dulce, 2 maini de parmezan ras,  sare de mare si piper negru proaspat macinat, 4 felii de bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele in multa apa timp de 15 minute, pana se fragezesc putin. Scoateti-le din vasul in care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati cate o bucata de 2,5 cm din varful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, indepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel incat acestea sa stea drept in tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cat sa umpleti lingura), lasand exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, incingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pana se inmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smantana si luati de pe foc. Amestecati parmezanul in compozitie si asezonati.

Asezati cepele intr-o tava si puneti cu lingura, in fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti cam 25 de minute in cuptorul preincalzit, pana cand cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.

Sursa: gustos.ro

Mădălina BejenariuReţeteCeapă,Jamie Oliver
Frumosul bucatar britanic, Jamie Oliver, ne marturiseste ca metodele de preparare si condimentare a legumelor sunt favoritele sale. Pentru a ne convinge de acest lucru, ne prezinta o reteta deosebita, prin care transforma banala ceapa intr-o delicatesa: Cele mai bune cepe coapte din lume. Desi reflecta stilul britanic modern,...