Davide OltoliniÎn avanpremiera primei ediţii a Concursului Naţional de Ape Minerale, care se va desfăşura pe 22 noiembrie 2013 la Centrul Aroma din Corbeanca, preşedintele comisiei de jurizare, somelierul italian Davide Oltolini, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Ce înseamnă A.I.S. şi ce funcţie aveţi în această asociaţie?
Davide Oltolini: Associazione Italiana Sommelier (A.I.S.), este cea mai avansată şcoală în pregătirea somelierilor şi promovarea băuturilor din Europa. Are filiale în mai multe ţări şi formatori cu experienţă pentru pregătirea viitorilor somelieri. Personal sunt un “Relatore A.I.S.”, adică un formator de formatori, cel mai înalt nivel pe care-l poate obţine cineva în această asociaţie.

Cum aţi devenit un specialist în ape minerale?
Davide Oltolini: Am avut şansa să pot studia mai multe ramuri ale someleriei: salamuri, brânzeturi, îngheţată, ciocolată şi chiar apele minerale, cu care am început în 2002.

Italia are nevoie de hidrosomelieri? Care sectoare sunt mai interesate: restaurantele sau producătorii?
Davide Oltolini: Iniţial au fost interesaţi cei din industria ospitalităţii, restaurantele, foarte puţine la început, dar, în timp, tot mai mulţi au hotărât să-şi formeze personalul şi în acesta direcţie.

Câţi somelieri sunt specializaţi în ape minerale?
Davide Oltolini: Nu suntem mulţi. Cererile încep să crească şi suntem optimişti. Deocamdată atât.

Există concursuri între producătorii de ape minerale în Italia? Cine le organizează?
Davide Oltolini: Am participat la mai multe degustări de ape minerale, avem fişe de degustare, pentru catalogarea apelor după criteriile specifice dar nu concursuri ca la cele de vin.

Există criterii de clasificare a apelor minerale ca şi pentru vin? Se utilizează punctaje de la 0 la 100?
Davide Oltolini: Criterii de clasificare da, există, deoarece apele minerale, cel puţin la nivelul legislaţiei italiene, sunt recunoscute ca fiind benefice, au anumite caracteristici determinante şi utile pentru sănătate. Discursul calitativ la ape este mult diferit de cel al vinului. Desigur se poate evalua aspectul hedonistic, ce anume îţi crează o anumită plăcere. Scopul evaluării este acela de a te decide care apă ţi-ar place s-o consumi, la fel cum ai face şi pentru vin, cognac, etc.

Este adevărat că există o corectă asociere apa-vin? Poate această asociere să creeze un echilibru gustativ?
Davide Oltolini: Cu siguranţă da! Ca şi la vin, apa poate realiza un echilibru gustativ punând în valoare calitatea produsului, al mâncării.

Care este partea benefică pentru consumator?
Davide Oltolini: Avem foarte mulţi consumatori abstinenţi şi consumatori care în anumite momente nu pot consuma nici un fel de băutură care conţine alcool. Consumând o apă minerală, cu anumite caracteristici, ne putem bucura de asocierea recomandată dar şi de calităţile benefice ale apelor minerale prin aportul de minerale necesare organismului. Dacă apa minerală este bine aleasă atunci consumatorul se poate bucura de două ori de calităţile acesteia.

Răzvan AvramInterviuriApa minerală,concurs,gastronomieÎn avanpremiera primei ediţii a Concursului Naţional de Ape Minerale, care se va desfăşura pe 22 noiembrie 2013 la Centrul Aroma din Corbeanca, preşedintele comisiei de jurizare, somelierul italian Davide Oltolini, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări. Ce înseamnă A.I.S. şi ce funcţie aveţi în această asociaţie? Davide...