O variantă foarte simpatică (și gustoasă) de a îmbogăți banalul pește pane și de a-l transforma dintr-o mâncare oarecare într-un deosebită, demnă de a sta pe orice masă, oricât de simandicoasă. Și, pe deasupra, se face foarte repede și simplu, drept pentru care chiar nu văd niciun motiv ca să nu vă poftesc în bucătărie, că imediat vedem despre ce-i vorba.

Așadar, 1 kg de fileuri de pește (fără oase, fără piele), de preferință cu carnea albă (șalău, știucă, cod, merlucius etc), 2 ouă, 150 ml lapte, 3-4 linguri de făină (depinde de dimensiunea fileurilor, cu cât sunt mai mici, cu atât ne trebuie mai multă), pesmet (cam 1 cană, să zicem, dar cu aceeași observație ca la făină), 60 g parmezan ras, 1 legătură mică de pătrunjel, 1 lingură de capere, sare, piper, ulei pentru prăjit.

Mai întâi presărați peștele cu sare și lăsați-l la îndulcit vreo oră. În timpul ăsta, ca să nu vă plictisiți, curățați, spălați, uscați și tocați frunzulițele de pătrunjel, bateți ouăle cu lapte, sare și piper, mărunțiți caperele și amestecați-le cu pesmet, parmezan și pătrunjel.

Dați bucățile de pește prin făină, ouă, amestecul de pesmet și prăjiți-le pe rând în ulei încins, dar la un foc moale, să se pătrundă peștele fără să se ardă „hăinuța”. Când s-au rumenit frumos, scoateți-le pe hârtie absorbantă, să-și lepede surplusul de ulei.

Serviți peștele cald, cu cartofi natur și cu vreun sos mai elaborat (tartar, aioli etc.), sau poate doar cu mujdei ori, și mai simplu, numai cu puțină lămâie stoarsă deasupra.

Păi nu vă spuneam că-i foarte simplu?

Marius CristianReţetefile de peste,Peste,retetaO variantă foarte simpatică (și gustoasă) de a îmbogăți banalul pește pane și de a-l transforma dintr-o mâncare oarecare într-un deosebită, demnă de a sta pe orice masă, oricât de simandicoasă. Și, pe deasupra, se face foarte repede și simplu, drept pentru care chiar nu văd niciun motiv ca...