SaffranSofranul a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insa par a se situa in Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actuala fiind cultivat in Spania (La Mancha), Grecia, Franta (cea mai buna calitate), Italia, iar in restul lumii in Maroc, Casmir, Iran sau China.

Spania exporta sofran din sec XIV. Era un articol valoros cu secole inainte si in Persia. Fenicienii dedicau prajituri cu sofran zeitei Astarte. Fragmente mici de sofran s-au gasit si in mumiile egiptene. Cleopatra il folosea in preparatele sale cosmetice.
Sofranul este mentionat de Homer, Plinius cel Batrân, Hippocrates, Shakespeare si Chaucer. In evul mediu, Eduard al III-lea a impus fermierilor englezi cultivarea plantei, numita aici “crockers”. In 1838 in America agenda medicala mentiona ca “in doze mici, invioreaza spiritul…”

Sofranul se utilizeaza la condimentarea supelor de peste si a felurilor de mancare pe baza de orez – cum ar fi paella – conferindu-le in acelasi timp o culoare galbuie foarte placuta. Sosurile si painea cu sofran au un gust mai placut.

Sofranul este cunoscut cu efect afrodisiac de peste 2500 de ani inca din scrierile chineze. Stimulent sexual afrodisiac, sofranul este un adevarat hormon vegetal cu care se pot trata tulburarile de ritm sexual.

Răzvan AvramMozaicCondimenteSofranul a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate insa par a se situa in Orientul mijlociu. A fost introdus in Europa de mauri prin Spania, la ora actuala fiind cultivat in Spania (La Mancha), Grecia, Franta (cea mai buna calitate), Italia, iar in...