Tsipouro este o bautura originala greceasca, nefiind produsa in nici un alt loc din lume. Fiind o bautura spirtoasa distilata, cu un continut de aproximativ 36% alcool pe volum, ea este produsa din rezidurile de la teasc.

Procesul de distilare dureaza cam trei ore, timp in care produsul este gustat periodic pentru verificarea continutului de alcool, acesta fiind controlat prin marirea sau micsorarea temperaturii. Distilarea se opreste in momentul in care se obtine gustul dorit.

Numele Tsipouro este utilizat in intreaga tara, cu exceptia Cretei, unde aceeasi bautura spirtoasa cu aroma puternica este cunoscuta sub numele de Tsikoudia. In unele zone ale Greciei, numele oriental Raki este de asemenea folosit. Cel mai bun Tsipouro este produs in Tesalia, Epir, Macedonia si pe insula Creta.

Prima productie de Tsipouro a fost opera unor calugari. Acest lucru s-a intamplat in secolul XIV, pe muntele Athos, apoi aceasta idee de a folosi reziduurile din teasc in scopul de a produce alcool a fost preluata de viticultorii din regiunile mai sarace din toata tara, nascandu-se astfel Tsipouro.

In functie de perioada din an, Tsipouro se bea rece sau chiar fierbinte, si, in functie de momentul zilei, acesta poate inlocui consumul de cafea sau vin.

Tsipouro sau Tsikoudia, ca mai toate bauturile alcoolice din Grecia au o calitate festiva, fiind servite la diferite adunari sociale.

Astazi, Tsipouro a fost recunoscut si apreciat de catre consumatori, si este recomandat de bautorii de vin din intreaga lume.

Mădălina BejenariuMozaicCocktail,TsipouroTsipouro este o bautura originala greceasca, nefiind produsa in nici un alt loc din lume. Fiind o bautura spirtoasa distilata, cu un continut de aproximativ 36% alcool pe volum, ea este produsa din rezidurile de la teasc. Procesul de distilare dureaza cam trei ore, timp in care produsul este gustat...