Bunătăţi de la natură: coacăzele
Beneficiile oferite de coacăze se datorează în special conținutului ridicat de vitamina C. Coacăzele măresc absorbția alimentelor, fortifică ficatul, hrănesc creierul și ajută funcționarea mentală, susțin inima, întăresc plămânii, sunt bune pentru piele, ne ajută să avem un păr sănătos, elimină toxinele din organism, îmbunătățesc tonusul muscular și acționează ca un antioxidant.
Coacăzele se coc în general toamna, în păduri umede. Fructele sunt hrănitoare, au gust acru și pot fi consumate atât proaspete cât și deshidratate.
Coacăzele oferă remedii pentru multe boli, ceea ce le face să fie utilizate pe scară largă în medicina ayurvedică. Coăcazele sunt bogate în vitamina C, însă conțin și alte vitamine și minerale precum calciu, fosfor, fier, caroten, și complexul de vitamine B.
În industria cosmetică, coacăzele sunt folosite în prepararea produselor pentru îngrijirea părului. Coacăzele au efect de întărire al rădăcinii părului, pigmentează firele de păr, și mențin culoarea și luciul părului. În India este foarte popular uleiul de coacăze, acesta fiind folosit pentru prevenirea căderii părului.
Utilizarea sucului de coacăze cu mere este foarte bună pentru îmbunătățirea vederii și reducerea tensiunii intraoculare.
Coacăzele reduc zahărul din sânge, având un bun efect la pesoanele cu diabet. Consumul de coacăze întărește mușchii inimii, deci sunt foarte recomandate persoanelor cu probleme cardiace. Consumate cu unt și miere, înainte de masă, coacăzele îmbunătățesc pofta de mâncare.
Fructe proaspete conţin mai mult de 80% apă, proteine, minerale, carbohidrați și fibre. Acestea sunt de asemenea, folosite ca remediu pentru febră, tulburări hepatice, indigestie, anemie, probleme urinare, probleme respiratorii, cerebrale, boli cardiovasculare şi gastro. Coacăzele scad nivelul de colesterol. Acestea cresc producerea de celule roşii din sânge şi întăresc dinţii şi unghiile.
Deci, coacăzele ca fruct proaspăt sau deshidratat, sau sub formă de suc sunt foarte bune pentru sănătatea noastră.
https://bonchef.ro/bunatati-de-la-natura-coacazele/3584/Mozaiccoacaze,FructeBeneficiile oferite de coacăze se datorează în special conținutului ridicat de vitamina C. Coacăzele măresc absorbția alimentelor, fortifică ficatul, hrănesc creierul și ajută funcționarea mentală, susțin inima, întăresc plămânii, sunt bune pentru piele, ne ajută să avem un păr sănătos, elimină toxinele din organism, îmbunătățesc tonusul muscular și acționează...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei