cuba libreLegenda spune că, în timpul războiului spaniolo-american din 1898, un căpitan american a intrat într-un bar din Old Havana şi a cerut un rom cu gheaţă, peste care a pus cola şi un sfert de lămâie verde. Atât de mult i-a plăcut combinaţia încât i-a convins şi pe cei prezenţi s-o încerce, iar cineva a toastat cu strigătul de luptă al armatei cubaneze de eliberare, ¡Por Cuba Libre!

Desigur, sunt astăzi destui cei care fac observaţia că, de fapt, prima cola a ajuns în Cuba abia doi ani mai târziu, dar povestea rezistă, întreţinută mai ales de fabricanţii care nu uită să precizeze că romul era Bacardi, iar cola, desigur, coca.

Reţeta? Foarte simplă, după cum aţi văzut deja.
50 ml rom
100 ml cola
gheaţă
lămâie verde, pentru decor
Se amestecă şi se serveşte în pahare înalte (highball).

Altminteri, băutura a devenit populară mai ales după 1945, an în care The Andrews Sisters au lansat hit-ul Rum and Coca Cola. Plus că, ingredientele fiind foarte ieftine, a fost un cocktail numai bun pentru perioada de după război.

Variante? Dintre cele mai vechi merita aminitite Cuba Pintada (Cuba pătată, cu o parte rom şi două parţi apă minerală, plus atâta cola cât să dea puţină culoare) şi Cuba Campechana (apă şi cola în părţi egale). O reţetă mai nouă este Coppertone (cu Rom Malibu, care are extras de cocos, şi Cherry Coke, sau Cherry Pepsi). Şi desigur, versiunea strong, Cuban Missile Crisis (Criza Rachetelor din Cuba), cu rom de 75 de grade (Bacardi 151, de exemplu).

Marius CristianMozaicCocktail,Cola,Cuba,Gheaţă,Lamâi,RomLegenda spune că, în timpul războiului spaniolo-american din 1898, un căpitan american a intrat într-un bar din Old Havana şi a cerut un rom cu gheaţă, peste care a pus cola şi un sfert de lămâie verde. Atât de mult i-a plăcut combinaţia încât i-a convins şi pe cei...