Fernet
Fernet-ul este un fel de bitter, de amaro mai bine spus deoarece este produs in Italia, dintr-un anumit numar de plante. Plantele folosite difera de la brand la brand, cele mai frecvent utilizate fiind smirna, rubarba, musetelul, aloe, nucsoara si sofranul.
Aceste plante sunt infuzate, apoi se adauga o spirtoasa pe baza de struguri, iar in final putin caramel pentru a da o nota de culoare. Acesta este in principiu procesul de productie prin care se produce unul dintre cele mai iubite tipuri de amaro din lume. In prezent fernetul este folosit ca digestiv si se serveste dupa mesele copioase, dar cand a aparut era folosit ca remediu facut in casa pentru a trata diferite maladii precum disconfortul menstrual, mahmureala, colici si chiar holera.
Fernetul este la origine un lichior Italian, dar a devenit atat de popular in Argentina incat s-a format o conceptie gresita cum ca fernetul provine din aceasta tara. Astazi 20 de milioane de litri de fernet se produc in Argentina, din care 70% este vandut in Buenos Aires si Cordoba. Va puteti imagina cat de indragit este fernetul in Cordoba din moment ce 3 milioane de locuitori (inclusiv copii) beau anual 6 milioane de litri de fernet. Si in San Francisco fernetul este la fel de popular, oamenii iubind aceasta bautura chiar si inainte de interdictia impusa pe alcool in Statele Uninte.
In calitate de digestiv, fernetul se serveste dupa masa sec, cu gheata, cu apa sau cu sifon. De-a lungul timpului, in diferite regiuni s-au dezvoltat noi metode de savurarea a fernetului pe langa cele clasice: de exemplu in Republica Ceha se serveste ca shot sau in bauturi lungi cu apa tonica. In San Francisco cel mai adesea se bea ca shot alaturi de o bere de ghimbir. Din moment ce orice spirtoasa merge bine cu cola (sau cel putin asta crede majoritatea deoarece cola a devenit foarte cunoscut), a aparut si o noua metoda de a savura fernetul: o bautura lunga alcatuit dintr-o parte fernet si noua parti cola.
Fernetul poate fi folosit si in cocktail-uri, dar in aceasta situatie are tendinta de a acoperi celelalte arome avand un gust prea puternic. Fernetul este considerat foarte periculos deoarece daca barmanul nu are destula pricepere, spirtoasa ar putea strica intregul cocktail. Desi este periculos, o variatie a celebrului Manhatan a fost create folosind whisky, fernet si bitter, bautura numita Toronto. Chiar daca nu sunteti un fan al bauturilor foarte aromate ar trebui sa incercati aceasta acida apa de gura numita fernet.
https://bonchef.ro/fernet/1169/MozaicFernetFernet-ul este un fel de bitter, de amaro mai bine spus deoarece este produs in Italia, dintr-un anumit numar de plante. Plantele folosite difera de la brand la brand, cele mai frecvent utilizate fiind smirna, rubarba, musetelul, aloe, nucsoara si sofranul. Aceste plante sunt infuzate, apoi se adauga o spirtoasa...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei