La începutul anului, Ferran Adria a anunţat închiderea restaurantului El Bulli. La scurt timp, au început să apară tot felul de speculaţii legate de viitorul restaurantului şi de un posibil nou concept. Pentru prima dată de atunci, Adria face publice detalii legate de viitorul restaurantului, într-un interviu acordat site-ului Bloomerang.com.

El Bulli, aşa cum este cunoscut, nu va mai exista. Din iulie anul viitor, sub acelaşi nume va continua să existe o fundaţie culinară, unde cei interesaţi au posibilitatea să studieze creativitatea in gastronomie. “Oamenii vin să vadă cum se găteşte, pentru a examina procesul creativ şi pentru a înţelege gastronomia în contextul artei, ştiinţei şi economiei”, a spus Adria în interviu.

“Misiunea noastra e să fim creativi”

“Va fi dificil să găsim oamenii potriviţi noului concept”, declară Adria. Şi asta pentru că proiectul poate fi greu de înţeles la acest moment, fiind o premieră în lumea gastronomică. Pentru început, aproximativ 25 de oameni vor fi implicaţi, majoritatea bucătari, dar şi persoane din domeniile conexe. În cei trei ani de muncă, Ferran şi echipa sa vor călători în toată lumea, pentru a analiza tendinţe culinare.

Se spune că peste două milioane de oameni încearcă anual să ocupe unul din cele 8000 de locuri in restaurant, iar suprasolicitarea este unul din motivele care stau la baza schimbării. În continuare, doritorii pot veni să mănânce la El Bulli. În ceea ce priveşte numărul mare de cerereri, noul concept permite mai multe rezervări, pentru că oamenii vor intra şi în culise, să viziteze fundaţia.

“Schimbăm experienţa pentru cunoaştere, iar misiunea din spatele viitorului centru culinar nu este aceea de a oferi mâncare oamenilor; ci de a fi creativi. Acum este un moment potrivit ca oamenii să înceapă să înţeleagă felul în care preaparatele sunt gândite şi create, decât să se rezume la  cum se simt atunci cand mănâncă”, mărturiseşte Adria.

“Creativitatea viitorului nu se referă la naţiuni, ci la oameni”

“În gastronomie, viitorul înseamnă globalizare, dar înţeles în felul în care trebuie”, declară Ferran Adria pentru revista britanică Big Hospitality. “De exemplu, notiunea de “haute-cuisine” a aparut  în Franţa şi azi se întâlneşte în orice ţară a lumii. Totuşi, nimeni nu poate prezice în ce directie va merge de acum înainte. Ar putea fi Canada mâine; oricine  ar putea ieşi în faţă ca noul bucătar-vedetă”, continuă acesta pentru aceeaşi publicaţie.

“Creativitatea viitorului nu se referă la naţiuni, ci se referă la oameni”, continuă Adria. “Am putea găsi o generaţie de oameni într-o anumită ţară care excelează în domeniul culinar, aşa cum se întâmplă cu arhitectura sau designul”, completează acesta.

În data de 30 iulie 2011, El Bulli aşa cum îl stim se va închide, pentru a se redeschide o zi mai târziu într-o altă formă. Proiectul va fi finalizat 3 ani mai tarziu, cand El Bulli va deveni unul din cele mai avangardiste centre culinare.

Cristina StănescuInterviuricentru,concept,culinar,el bulii,ferran adria,gastronomie,nou,trendLa începutul anului, Ferran Adria a anunţat închiderea restaurantului El Bulli. La scurt timp, au început să apară tot felul de speculaţii legate de viitorul restaurantului şi de un posibil nou concept. Pentru prima dată de atunci, Adria face publice detalii legate de viitorul restaurantului, într-un interviu acordat site-ului...