Gastronomia moleculară, lovită de criză
Celebru restaurant spaniol “El Bulli” şi-a închis porţile. Situat la nord de Barcelona, în parcul natural Cala Montjoi, în apropierea localităţii catalane Roses, acest restaurant a fost timp de ani de zile considerat de experţii în arta culinară şi de clienţi, cel mai bun din lume. Din cei 24 de ani de existenţă, i-au fost acordate timp de 12 ani la rând cele 3 stele Michelin, şi 19 puncte Gault-Millau, un record în materie.
Restaurantul a fost deschis în 1961 de medicul homeopat german, Hans Schilling şi soţia sa. După ce s-au stabilit în micul orăşel de pe Costa Brava ei au deschis o mică “cantina” unde la început s-au servit preparate simple la grătar din carne şi peşte pentru clienţii terenului de minigolf şi de pe plajă din apropiere. Au numit restaurantul “El Bulli” (în catalana: buldog) după buldogii francezi ce-i aveau pe proprietate. Trei ani mai târziu au construit o bucătărie şi un patio şi au angajat un bucătar. Doctorul Schilling era pasionat de gastronomie şi îşi petrecea verile mai mult în vestul Europei, de unde se întorcea de fiecare dată cu idei noi de cum trebuie preparată mâncarea pe care le experimenta în “El Bulli”. În 1983 în timpul stagiului militar, Ferran Adrià a lucrat timp de o lună în acest restaurant iar după aceea ca angajat sub îndrumarea unui bucătar francez cu care va lucra timp de mai mulţi ani şi va merge să studieze arta gătitului în restaurantele “cu stele” din Franţa. Câţiva ani mai târziu Adrià va deveni bucătarul şef la “El Bulli” pe care îl va cumpăra de la soţii Schilling. El va experimenta noi feluri de mâncare şi mai ales de preparare a alimentelor şi va deveni cel mai important promotor al gastronomiei moleculare: adică utilizarea şi combinarea unor ingrediente la temperaturi extreme, astfel încât să rezulte nu numai forme speciale dar şi gusturi deosebite.
În acest laborator culinar s-au experimentat tehnici de caramelizare, de îngheţare, sau de preparare de noi paste făinoase şi spume şi sufleuri, cu adaosuri homeopatice de ingrediente, etc. Toate nemaicunoscute până atunci. Un menu la “El Bulli” constă, de exemplu, din 32 feluri (miniaturale de altfel…) de mâncare, la preţul de peste 235 euro… fără băuturi dar se puteau servi menuuri şi mai variate. În fiecare an 2 milioane de persoane şi-au dorit o rezervare şi doar opt mii dintre ei au avut şansa să guste mâncarea preparată şi servită de o echipă de numai puţin de 75 de persoane. Pentru că în “El Bulli” s-a experimentat nu numai arta gătitului dar şi a servitului…
PS. “Buldogul” şi-a închis porţile dar experimentele culinare ale bucătarului şef Adrià vor continua să facă înconjurul lumii. Celebrul bucătar şi-a propus să facă o excursie în China, Peru şi SUA, unde printre altele va ţine prelegeri la Harvard despre arta gătitului… Gastronomilor pasionaţi le este acum recomandat un restaurat din Copenhaga, considerat urmaşul lui “El Bulli”.
Autor: Marinela Olaroiu van den Heuvel
https://bonchef.ro/gastronomia-moleculara-lovita-de-criza/3810/Ştiriel bulii,ferran adria,gastronomie molecularaCelebru restaurant spaniol “El Bulli” şi-a închis porţile. Situat la nord de Barcelona, în parcul natural Cala Montjoi, în apropierea localităţii catalane Roses, acest restaurant a fost timp de ani de zile considerat de experţii în arta culinară şi de clienţi, cel mai bun din lume. Din cei 24...Răzvan AvramRăzvan Avramrazvan@avram.roContributorBonChef.ro | Arta mesei
Hallo,
Gastronomia Molekularä nu este lovitä de Crizä. Afirmarea voasträ este incorectä.
Stilul ästa de Gastronomie este foarte intensiv la Cheltuieli de Produktie, si a fost tot Timpul o Bucätärie de Prestigiu.
A fost de la inceput clar cä nu o sä funktioneze mult.Cu asa o Bucätärie unde numai cele mai scumpe Ingrediente si Technici se folosesc si pe lingä mult Personal ultra calificat nu se poate cistiga Bani.
Cine este Gastronom intelege ce vreau sä explic eu aicia , restul recomand sä akiveze Economistul din ei si atuncia o sä inteleagä toatä Lumea…