Hreanul, condimentul din natură
Fie că e consumat împreună cu o friptură de vită sau într-o salată, hreanul curăță sinusurile, îmbunătățește circulația și eliberează căile respiratorii. Hreanul a fost folosit ca medicament timp de secole, fiind foarte util în tratarea problemelor sinusurilor sau a răcelilor. Hreanul ca plantă-medicament are rol antibiotic, expectorant, bronhodilatator, vasodilatator, antibacterian, stimulator al sistemului imunitar și cardiotonic.
Hreanul are conținut scăzut de calorii şi grăsimi, dar conţine o cantitate bună de fibre, vitamine, minerale, și antioxidanți.
Hreanul este bogat in vitamina C, vitamină ce stimulează imunitatea și ajută la atenuarea infecțiilor virale. Consumat proaspăt, 100 gr hrean furnizează 41% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Fitoterapeuții recomandă hreanul, datorită proprietăților sale diuretice, în tratarea edemului și a pietrelor la rinichi.
Hreanul este un puternic stimulent gastric ce contribuie la creşterea poftei de mâncare, şi ajută digestia.
Ca multe alte condimente, hreanul își pierde aroma foarte repede. Este indicat ca rădăcina să fie dată prin răzătoare chiar înainte de preparare și adăugata în mâncăruri chiar la final.
Rădăcinile de hrean pot fi păstrate câteva luni în frigider. Rădăcina de hrean proaspat este superioară din punct de vedere terapeutic față de hreanul preparat și comercializat sub formă de sos sau salată.
Consumul de hrean nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric sau boli renale. De asemenea, consumul de hrean este interzis copiilor mai mici de 4 ani.
https://bonchef.ro/hreanul-condimentul-din-natura/3966/MozaicCondimente,hrean,Sanatate,SfaturiFie că e consumat împreună cu o friptură de vită sau într-o salată, hreanul curăță sinusurile, îmbunătățește circulația și eliberează căile respiratorii. Hreanul a fost folosit ca medicament timp de secole, fiind foarte util în tratarea problemelor sinusurilor sau a răcelilor. Hreanul ca plantă-medicament are rol antibiotic, expectorant, bronhodilatator,...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei