In Romania cresc cateva soiuri de trufe albe si negre dintre care cele mai importante vor fi descrise mai jos. Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura, fiind foarte rare si gustoase; ele se numara printre cele mai scumpe si apreciate delicatese, motiv pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de diamante negre.

Principalele soiuri de trufe identificate pe teritoriul Romaniei

Tuber Magnatum Pico – Trufa alba, trufa varatica

Are o forma sferica, cu numeroase adincituri ceea ce o face neregulata. Suprafata exterioara este neteda si catifelata. Culoarea variaza de la ocru pal la crem inchis sau verzui. Interiorul sau “gleba” este clar, de culoare alba si galben murdar cu vinisoare albe. Parfumul placut si aromat, foarte diferit de cel de usturoi al altor trufe, face ca aceasta trufa sa fie unica in specia ei.Traieste in simbioza cu stejarul, teiul, plopul si salcia, si mai rar poate fi gasita linga alte trufe.Trufa alba, pentru a creste si a se dezvolta are nevoie de sol si conditii climaterice aparte: pamintul trebuie sa fie moale si umed in majoritatea timpului din an, trebuie sa aiba calciu si are nevoie de o buna circulatie a aerului. De aceea, este evident ca nu toate solurile au aceste caracteristici si factorii de mediu fac ca trufa alba sa fie un fruct rar. Perioada de cules dureaza din septembrie pina in decembrie.

Tuber Aestivum Vitt – Trufa de vara

Trufa de vara cunoscuta si sub numele de trufa neagra de vara are o forma neregulata cu negi piramidali, maronii. La exterior este maro sau negricioasa iar in interior este impinzita de nervuri, cu o culoare alb-gri sau alb-galbui. Are o aroma intensa si creste intr-un sol nisipos si argilos din zona de padure. Se poate gasi cu usurinta in padurile de carpen, fag, tei, alun si stejar unde creste in simbioza cu radacinile acestora. Este o trufa apreciata si se poate recolta din iulie pina in septembrie.

Tuber Brumale – Trufa de iarna

Are dimensiuni mai mici decit celelalte trufe si un miros diferit fata de acestea. Exteriorul este mai neted decit la celelalte trufe negre, culoarea fiind maro inchis sau negru albastrui. Interiorul este mai deschis la culoare: albicios pina la gri-cenusiu. Se gaseste in aceleasi locuri ca si trufa neagra de vara, perioada optima de recoltare fiind din mijlocul lui noiembrie pina in martie.

Tuber Macrosporum – Trufa cu spori mari

Este o trufa apreciata, dar se intilneste mai rar fiind o trufa pretentioasa la conditiile de clima si sol. Are un parfum asemanator cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-rosiatic. Perioada optima de recoltare este din octombrie pina in decembrie.

Tuber Mesentericum

Este o trufa foarte asemanatoare cu trufa neagra de vara dar se distinge prin mirosul intens de fenol. Suprafata este intunecata si cu negi, iar interiorul este consistent si albicios. Creste in simbioza cu stejarul si alunul. Perioada optima de recoltare este octombrie-decembrie.

Choiromyces meandriformis – Trufa porceasca

Are un miros foarte puternic si poate ajunge la o greutate de 650g. Se gaseste uneori si la suprafata pamintului si se poate gasi chiar si fara ciini. Perioada optima de recoltare este iunie-octombrie.

Sursa: Trufe.ro

Mădălina BejenariuMozaicTrufeIn Romania cresc cateva soiuri de trufe albe si negre dintre care cele mai importante vor fi descrise mai jos. Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura, fiind foarte rare si gustoase; ele se numara printre cele mai scumpe si apreciate delicatese, motiv pentru care sunt...