Anghinarea, Cynara Scolynmis.L, este o planta extrem de sanatoasa dar care din pacate nu se consuma in mod obisnuit la noi.

Bolile in care poate fi utilizata:

Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare.

Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are si insusirea de a diminua zaharul din sange dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.

Ca diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime). Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.

Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei proprietati antimicrobiene.
Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda in felul urmator: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale.

E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o luna pauza, dupa care se va relua.

In magazine, gasim sa cumparam anghinarea cu tot cu tulpina. Tulpina este fibroasa si in salata este mai bine sa nu o folosim. Cand facem anghinare umpluta la cuptor putem lasa 2-3 cm de tulpina, curatat insa foarte bine de invelisul extern.

Inainte de toate, asezam langa noi un vas cu apa rece amestecata cu sucul unei lamai in care vom pune anghinarea imediat ce o curatam pentru ca altfel se inegreste. Anghinarea pateaza, asa ca, daca nu doriti sa aveti degetele negre, e bine sa folositi niste manusi de plastic.

Desprindem anghinarea de tulpina si ii curatam primul strat de frunze dupa care taiem 1 cm din varfuri. Despicam anghinarea pe lungime si ii curatam miezul care se prezinta sun forma de puf. Punem imediat anghinarea in vasul cu apa si lamaie.

Sursa: Blog Laura Adamache

Mădălina BejenariuMozaicAnghinare,Sfaturi,TehniciAnghinarea, Cynara Scolynmis.L, este o planta extrem de sanatoasa dar care din pacate nu se consuma in mod obisnuit la noi. Bolile in care poate fi utilizata: Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite,...