Deşi departe de marile metropole americane sau europene, cu ale lor cartiere italieneşti, chinezeşti, libaneze sau turceşti – care au ajuns, cu timpul, să-şi pună amprenta puternic asupra stilului de viaţă al localnicilor – România nu e nici ea ocolită de influenţele gastronomice ale străinilor stabiliţi aici. Ca să vedem cât succes au în momentul de faţă bucătăriile etnice la români, am stat de vorbă cu doi antreprenori care au deschis un restaurant spaniol la Bucureşti – Alioli.

Nu e doar mâncare! E şi plăcerea socializării!
Alioli este o afacere de familie. Sorin Barbu şi Cristian Văduva, cei doi întreprinzători din spatele acestui nume, au venit în România cu o experienţă de peste zece ani în industria iberică a ospitalităţii. Iar judecând după numărul mare de spanioli stabiliţi la Bucureşti care mănâncă seară  de seară la Alioli, s-ar părea că experienţa le-a folosit celor doi la ceva. “De la «tapas», care este, înainte de orice, un stil de a mânca, până la «sobremesa» – discuţia care punctează o masă reuşită – spaniolul se bucură de fiecare moment culinar”, spune Cristi Văduva, care susţine că “orice experienţă gastronomică reuşită necesită detalii fericite: la Alioli oferim din partea casei un digestiv, un aperitiv sau o garnitură, în cel mai pur stil spaniol”. Potrivit celor două gazde, secretul succesului bucătăriei iberice constă în faptul că este diversificată, fără fiţe, cu accent pe conservarea naturalului şi cu acea relaxare specifică, care vine din plăcerea socializării.

Produsele originale sunt mai rare şi mai scumpe
Una dintre cele mai mari dificultăţi, atunci când vorbim despre o afacere cu bucătărie etnică, poate fi preţul ridicat al materiei prime. „E foarte greu să oferi produse ca în Spania: la aceeaşi calitate, un produs spaniol cumpărat din România costă adesea dublu. La noi nu sunt prea mulţi importatori de produse iberice”, spune Cristi Văduva. „Sunt produse, pe care, deşi plătim mult, nu încasăm nimic, sunt aproape non-profit”, îl susţine şi Sorin Barbu: „De exemplu, acum avem nişte măsline speciale, foarte diferite de cele importate din alte ţări, pe care le dăm din partea casei, alături de bere. Spaniolii aşa procedează şi, dacă vrei să intri pe linia asta, trebuie atunci să creezi o ambianţă specifică, autentică”, continuă acesta

Deşi curios, publicul este încă novice
Potrivit lui Sorin Barbu, publicul român este în mare parte novice în ceea ce priveşte gastronomia iberică, dar deschis către nou. Noroc cu spaniolii stabiliţi aici, care vin adesea, pentru cină şi pentru a se întâlni cu alţi compatrioţi. „Clienţilor români le place foarte mult să cunoască, să experimenteze. Le plac sangria, paella, alioli, tapasurile, muşchiul de vită”, spune el. „Dar cu siguranţă mai este loc pe piaţă pentru localuri de acest fel. Pe mine m-ar bucura să mai apară încă 20 de restaurante cu specific spaniol, să promoveze această bucătărie. Şi în acest domeniu concurenţa este benefică”, conchide Cristi Văduva.

Alioli
Str. Popa Tatu, Nr. 4
Tel : 021/311 80 27
0721 38 49 83
www.alioli.ro

Cristina StănescuRecenziialioli,Bucătărie,Bucuresti,gastronomie,iberica,mancare,Restaurant,spaniolaDeşi departe de marile metropole americane sau europene, cu ale lor cartiere italieneşti, chinezeşti, libaneze sau turceşti - care au ajuns, cu timpul, să-şi pună amprenta puternic asupra stilului de viaţă al localnicilor - România nu e nici ea ocolită de influenţele gastronomice ale străinilor stabiliţi aici. Ca să...