Sosul Worcestershire, sau de multe ori sos Worcester este un condiment lichid, fermentat, utilizat pentru aromatizarea multor mancaruri gatite, a salatelor sau a carnii la gratar. De asemenea, este utilizat ca ingredient in prepararea de cocktailuri si bauturi.

Ingredientele unei sticle traditionale de sos Worcestershire vandute in Regatul Unit sub numele de “The Original Lea & Genuine & Perrins sos Worcestershire” sunt: otet de malt (din orz), otet, melasa, zahar, sare, hamsii, extract de tamarind, ceapa, usturoi, condimente si arome. “Condimentele, si aromele” se crede ca ar fi cuisoare, sos de soia, lamai, muraturi si ardei.

Alte tipuri de sos Worcestershire

In Japonia sosul Worcestershire, de multe ori cunoscut sub numele de Sosu (“sos”), sau Usuta Sosu (“Worcester sos”) este realizat din piureuri de fructe si legume, precum mere si tomate, aromat cu zahar, sare, condimente, amidon si caramel. Acest sos este folosit pentru feluri de mancare, cum ar fi tonkatsu (Bucatele de carne de porc pane), okonomiyaki (clatite cu cimbru).

In Sheffield, Anglia, sosul Henderson`s Relish, este foarte asemanator cu sosul Worcester, se este preparat si vandut la nivel local. Acest sos este vandut in sticle de aceeasi marime si forma cu cele  Lea & Perrins sos Worcester si are, de asemenea, o eticheta portocalie, pe care o numeste “picant Yorkshire Sauce”. Sosul  Henderson`s Relish nu contine ansoa.

In Australia, cel mai bine vandut brand de sos Worcestershire este Holbrooks; acesta detine peste jumatate din cota de piata in sos negru.

Lea & Perrins sos Worcestershire in SUA difera usor de la reteta originala britanica. Ingredientele sale sunt: otet, melasa, fructoza sirop de porumb, hamsii, apa, ceapa, sare, concentrat de usturoi, tamarind, cuisoare, arome naturale si extract de ardei iute. Reteta originala britanica foloseste otet de malt, in timp ce versiunea americana foloseste otet alb distilat, oferind versiunii britanice un gust usor mai profund. De asemenea, versiunea americana foloseste sirop de fructoza de porumb, in timp ce reteta originala britanica foloseste inca zahar, oferind versiunii americane un gust oarecum dulce si mai putin picant.

Alternative vegetariene si fara gluten sunt disponibile si anumite tipuri de praf de sos Worcestershire sunt comercializate ca fiind corespunzatoare pentru vegetarieni. Varietatea vegetariana elimina hamsiile

Mădălina BejenariuMozaicBucătărie,culinar,gastronomie,Sfaturi,Sos Worcestershire,Tehnici
Sosul Worcestershire, sau de multe ori sos Worcester este un condiment lichid, fermentat, utilizat pentru aromatizarea multor mancaruri gatite, a salatelor sau a carnii la gratar. De asemenea, este utilizat ca ingredient in prepararea de cocktailuri si bauturi. Ingredientele unei sticle traditionale de sos Worcestershire vandute in Regatul Unit sub...