V-ati întrebat vreodată unde invaţă meserie cei mai buni bucătari din lume? Unde se gasesc cele mai performante şi apreciate şcoli culinare? Am făcut o selecţie a celor mai renumite colegii internaţionale, unde arta culinară se mănâncă pe pâine. Dacă vrei să devii un maestru bucătar recunoscut internaţional, ai face bine să îţi rezervi un loc la una din şcolile următoare:

“Panglica albastră” (Le Cordon Bleu)

Un adevărat fenomen mondial, brandul a apărut în  Franţa, în 1895 sub forma unei reviste gastronomice săptămânale a jurnalistei Martha Diestle. Denumirea a fost inspirată de un ordin al cavalerilor francezi din secolul al XVI-lea, Ordinul din Saint Esprit, consideraţi spuma societăţii franceze a momentului. Vestimentaţia lor avea ca semn distinctiv o panglică mare, albastră iar stilul de viaţă implica participarea la banchete, unde se serveau cele mai extravagante creaţii culinare, menţionează site-ul culinaryschools.org. Cursurile culinare au fost iniţial un serviciu gratuit pentru abonaţii revistei, insă s-au bucurat de un succes rapid.

“Primul institut de arte culinare al lumii”, dupa cum se autointitulează, are în prezent 29 de şcoli în 15 ţări, printre care Franţa, Marea Britanie, Japonia, Korea, Australia, Mexic, Tailanda. Printre cursanţii celebri ai institutului se află şi Julia Child, bucătarul american ale cărei cărţi au fost traduse în peste 20 de limbi. “Pentru cursanţi, numele Le Cordon Bleu este atât de bine văzut încât reprezintă practic o garanţie a angajarii”, declară Rodger Griffiths, vice-preşedintele academiei, pentru site-ul stuff.co.nz.

Pentru că arta cere sacrificii, iar arta culinară nu se dezmite, costurile cursurilor se ridică la sume astronomice. La institutul din Paris, diploma de patiser se obţine în urma unui curs de 9 luni şi costă 16.900 euro. Preţul diplomei în gastronomie se ridică  la 22.650 euro în timp ce „Grand Diploma” (care include atât cursuri de gastronomie şi patiserie) costă nu mai puţin de 37.855 euro.

Institutul Culinar al Americii (The Culinary Institute of America)

Cu peste 40 de bucătării şi aproximativ 100 de maeştri bucătari, insitutul culinar este cotat ca fiind unul din cele mai bune la nivel mondial. A fost înfiinţat în 1946 sub forma unor cursuri de gastrnomie pentru veteranii celui de-al doilea război mondial care doreau o calificare. Industria restaurantelor şi hotelurilor cunoştea un avânt seminificativ, astfel mare parte din soldaţi au fost orientaţi spre acest domeniu. Aşa a luat naştere şcoala culinară. În 1972, şcoala, care se dezvoltase rapid, a fost relocata în Hyde Park, New York, unde funcţionează şi în prezent. Pe lângă această locaţie, mai poţi deprinde arta gătitului în cadrul CIA (The Culinary Institute of America) şi în noile sedii din  San Antonio, Texas sau Saint Helen, California.

În spatele unei reputaţii excepţionale se ascunde multă, multă muncă. Chiar Anthony Bourdain, aboslvent al CIA, sustine că programul este cât se poate de solicitant, menţionează hubpages.com; si costisitor, aş putea adăuga. Un semestru de studiu la CIA variază între 13.000 şi 16.000 euro, parţial compensat de un program de burse foarte bine pus la punct. Durata cursurilor de artă culinară sau patiserie-brutărie este, în medie, de patru semestre, la care se adaugă un semestru suplimentar de externship.

Institutul Culinar Francez (The French Culinary Insitute)

După cum îi si spune numele, acest institut şi-a propus o incursiune în lumea gastronomică franceză, cu toate că este situat în New York. Iniţiativa îi aparţine lui Dorothy Cann Hamilton, americancă născută şi crescută în Brooklyn. Dorothy a cunoscut aceasta bucătărie etnica de la colegele ei franţuzoaice, în timpul studentiei petrecută în Marea Britanie. Hamilton şi-a petrecut vacanţele în ţara brânzeturilor, unde a cunoscut  îndeaproape stilul gastronomic francez. În 1984 este înfiinţat institutul care îşi propune să predea tehnici culinare franţuzeşti, în aşa fel încât să poată fi aplicate în orice bucătărie regională.

Odată cu şcoala culinară, a fost înfiinţat şi L`ecole Restaurant –  marcat în prezent cu două stele Michelin – locul unde studenţii îşi exersează talentul. Pregătirea este intensivă, 75% din timpul cursurilor fiind consumat în activităţi practice. În timp, a luat naştere Institutul Culinar Italian, apoi Institutul Culinar Internaţional, care le reuneşte pe cele două. Pe lângă aceste specializări, Institutul Internaţional oferă posibilitatea calificării în Jurnalism Gastronomic şi New Media.

Institutul Culinar Francez pune la dispoziţie cursuri cu o durată de 6 luni, sau 9 luni – dacă se urmează programul de seară. Costul formării culinare variază între 895 – 26.750 de dolari.

Centrul European Culinar DCT

O şcoală europeană de dimensiuni mai mici, dar cu renume la fel de mare, se afla în Elveţia, în regiunea turistică Luzern. La Centrul Culinar European se învaţă, pe lângă tehnici ale bucătăriei europene şi artă culinară, tehnici avansate de prelucrare a ciocolatei. Cursurile durează pana la 2 ani, iar taxele scoalare pentru un semestru se ridică la 10.500 de euro.

Cristina StănescuMozaicacademie,bucatar,cordon bleu,culinara,culinary,french,gastronomie,institut,institute,renume,scoala,scoliV-ati întrebat vreodată unde invaţă meserie cei mai buni bucătari din lume? Unde se gasesc cele mai performante şi apreciate şcoli culinare? Am făcut o selecţie a celor mai renumite colegii internaţionale, unde arta culinară se mănâncă pe pâine. Dacă vrei să devii un maestru bucătar recunoscut internaţional, ai...